Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Korupční skandál kolem OH v Tokiu se opět rozšířil. Problém má už třetí sponzor

Už třetí sponzor olympijských her v Tokiu je zapleten do korupčního skandálu kolem tohoto loňského sportovního svátku. Japonské úřady vyšetřují podezřelé platby společnosti Daiko. Ta poslala 15 milionů jenů (asi 2,7 milionu korun) na účet člena organizačního výboru Harujukiho Takahašiho, který je obviněn z úplatkářství, a dalšího funkcionáře.

Osmasedmdesátiletého Takahašiho policie zadržela v polovině srpna kvůli podezření, že vzal úplatek 51 milionů jenů (asi devět milionů korun) od oděvní firmy Aoki, která překvapivě získala zakázku na výrobu kolekce pro japonské olympioniky. Zatčeni byli také tři pracovníci této firmy.

Takahaši je od té doby ve vazbě. O něco později bylo jeho obvinění rozšířeno na přijetí úplatku od vydavatelství Kadokawa, které vytvářelo programy a další publikace spojené s olympiádou. Obviněný funkcionář od této firmy podle vyšetřovatelů obdržel do vlastní kapsy 76 milionů jenů (téměř 13,5 milionu korun).

Prokuratura tvrdí, že Takahaši za úplatky pomáhal firmám k získávání zakázek spojených s olympijskými hrami. Rozšíření obvinění o další firmu prodlužuje jeho pobyt ve vazbě. Propuštění na kauci úřady odmítají kvůli obavám, že by podezřelý člen organizačního výboru na svobodě ničil důkazy. Takahaši už dříve přijímání úplatku odmítl, peníze prý inkasoval za poradenskou činnost.

Rozšíření korupčního skandálu přišlo v den státního pohřbu bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, kterého v červenci během předvolebního projevu smrtelně postřelil bývalý voják. Pohřbu se účastní i prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Korupční skandál může ohrozit ambice Japonska usilovat o pořádání zimní olympiády v roce 2030 v Sapporu. Letní olympijské hry v Tokiu sponzorovalo více než 50 firem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články