Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Jančařík ztratil dobře rozehraný zápas a v Tokiu končí, vypadla i Matelová

Stolní tenista Lubomír Jančařík nedotáhl na olympijských hrách v Tokiu slibně rozehraný zápas druhého kola s Kazachem Kirillem Gerassimenkem a po prohře 3:4 je vyřazen. Jančařík vedl v duelu hráčů, kteří se dobře znají z německé ligy, 2:0 a 3:2 na sety, ale nakonec se z postupu radoval třicátý nasazený Gerassimenko. Vypadla i Hana Matelová, která podlehla Thajce Orawan Paranangové 2:4.

Lubomír Jančařík v duelu 2. kola olympijského turnaje
zdroj: Reuters

V současnosti 85. hráč světa Jančařík vstoupil do utkání skvěle a první bod soupeři povolil až za stavu 8:0. Třicátý nasazený Gerassimenko, který je ve světovém žebříčku na 46. místě, se poprvé dostal do vedení až ve třetím setu, náskok udržel a snížil. Dlouho vyrovnanou čtvrtou sadu získal Kazach i díky prasátku v zdánlivě beznadějné situaci.

"On musel něco změnit a povedlo se mu to ve třetím setu, kdy začal hrát jiný servis. Sice ho znám, ale prostě mi tentokrát hodně vadil. Další set jsem byl už zase lepší, jenže on měl neskutečné štěstí. Vytáhl pár míčků snad z pod podlahy, dal nějaká prasátka a set vyhrál. Ale cítil jsem stále, že jsem lepší," hodnotil Jančařík.

Jančařík se nenechal rozhodit, v pátém setu zasypal soupeře tvrdými údery a povolil mu pouhé dva body. Následně se i díky několika šťastným odrazům dostal do vedení 5:2, ale Gerassimenko po oddechovém času skóre obrátil a vyrovnanou sadu nakonec získal.

V rozhodujícím setu prohrál Jančařík od stavu 1:0 šest míčků v řadě a ztrátu i kvůli několika nevynuceným chybám nedotáhl. Kazach mu tak oplatil březnovou porážku v olympijské kvalifikaci.

"Bylo to opravdu velmi blízko. Herně to bylo dobré, asi těžko mohu k tomu něco říct. Hlavně ten začátek, ten se fakt povedl," řekl Jančařík. "Myslím, že v šestém setu jsem udělal snad jedinou velkou chybu celého zápasu. On měl po oddechovém času zase obrovské štěstí a já jsem ten jeho nástup měl nějak zastavit. Taky jsem ještě měl oddechový čas, bohužel jsem ho nevyužil. To si myslím byla chyba. V rozhodujícím setu už jsem byl vyčerpaný," litoval Jančařík ztraceného postupu i šance zahrát si proti legendě Timu Bollovi.

Třiatřicetiletý český reprezentant, jenž před pěti lety v Riu vypadl v prvním kole a na nedávném mistrovství Evropy došel do čtvrtfinále, je jedním z českých sportovců, kteří kvůli výskytu koronaviru v charterovém letu museli opustit olympijskou vesnici. Kvůli tomu Jančařík absolvoval v dějišti her před hladkou výhrou nad Alím Chadrávím ze Saúdské Arábie v prvním kole jen dva tréninky a byl v izolaci.

Podobně na tom byla o dva roky mladší Matelová, jež měla v prvním kole volný los. Proti Thajce Paranangové ubojovala první set, v dalších dvou byla lepší soupeřka. Čtvrtou sadu vyhrála Češka stejně jako první 11:9 a vyrovnala, ale pak měla znovu navrch třiadvacetiletá protivnice, která je v žebříčku na 88. příčce.

Důležitým momentem bylo za stavu 8:8 v pátém setu prasátko Paranangové, po kterém už Matelová neuhrála ani bod. Po několika smolných odrazech od pásky v kombinaci s vlastními nevynucenými chybami 51. hráčka světa a turnajová devětadvacítka Matelová prohrávala v šesté sadě už 4:9. Dokázala ještě snížit na rozdíl jediného míčku, to však bylo z její strany vše. I tak vylepšila výsledek z Ria, kde vypadla v prvním kole.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články