Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Člen české olympijské výpravy byl po příletu pozitivně otestován na koronavirus

Jeden z členů realizačního týmu české výpravy měl po příletu do Tokia pozitivní test na covid-19. Nejmenovaný člen byl jedním z pasažérů pátečního letu z Prahy.

Výsledek antigenního kontrolního testu na letišti potvrdila i následná analýza PCR. "Bohužel se nám ani přes veškerá opatření, která k současné době patří, tato situace nevyhnula. Každopádně všichni ostatní členové týmu měli negativní testy a všichni sportovci jsou v pořádku v olympijské vesnici," řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Člen týmu s pozitivním nálezem je momentálně v izolaci, stejně jako několik možných blízkých kontaktů z letadla. "Jak teď bude v jejich případě vše probíhat dál, to intenzivně řešíme," řekl Doktor, který je zároveň sportovním ředitelem ČOV.

Šéflékař týmu Jiří Neumann doplnil, že nakažený Čech nemá žádné příznaky nemoci. "Před cestou absolvoval dva povinné PCR testy v rozmezí 96 hodin před odletem s negativním výsledkem, které jsou podmínkou vstupu do Japonska, a to dokonce ve dvou různých laboratořích. Bezpříznakovému onemocnění odpovídají také hodnoty provedeného PCR testu,“ uvedl Neumann.

Je nám líto, video expirovalo.
Člen české výpravy měl po příletu do Tokia pozitivní test

Hned při podezření začal štáb výpravy připravovat preventivní opatření. "Během dvou hodin jsme zvládli akci kulový blesk a pro všechny sportovce a členy doprovodu z letadla, kteří přicestovali do vesnice, jsme připravili individuální pokoje. Do společných prostor v apartmánech jim přidáme i speciální čističky vzduchu," popsal Doktor.

Podle něho nejsou tréninkové aktivity ani plány sportovců nijak omezené. "Nad rámec platných pravidel proti šíření nákazy přidáme ještě drobná režimová opatření. Chceme zkrátka mít jistotu, že děláme pro bezpečí týmu vše,“ uvedl Doktor.

Pořadatelé her dnes ráno oznámili, že v olympijské vesnici v Tokiu byl odhalen první případ nákazy koronavirem. Ředitel organizačního výboru Toširó Muto uvedl, že jde o osobu ze zahraničí, která je zapojená do organizace her. Národnost ani jiné další osobní údaje kvůli ochraně soukromí sdělit nechtěl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články