Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Cimanouská odletěla z Tokia, disciplinární komise MOV vyslechne běloruské funkcionáře

Běloruská běžkyně Kryscina Cimanouská už není v dějišti olympijských her. Oproti avizovaným plánům neodletěla přímo do Varšavy, ale do Vídně. Čtyřiadvacetiletá sprinterka na sklonku minulého týdne uvedla, že ji běloruští funkcionáři nutili k návratu do vlasti. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) proto ustanovil disciplinární komisi, jež se bude případem zabývat.

Kryscina Cimanouská opouští Tokio
zdroj: Reuters

Mluvčí MOV Mark Adams řekl, že disciplinární komise vyslechne reprezentačního trenéra Jurije Mojseviče a funkcionáře Artura Šumaka. Tito dva funkcionáři údajně Cimanouskou nutili, aby se kvůli kritickým výrokům na sociálních sítích na adresu vedení týmu vrátila předčasně do Běloruska.

Cimanouská se místo toho v neděli obrátila na letišti v Tokiu na japonskou policii a požádala o ochranu. Po noci strávené v letištním hotelu úspěšně požádala v dějišti olympijských her na polské ambasádě o humanitární vízum. Pomoc atletce nabídly i české úřady, spojil se s ní Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Je nám líto, video expirovalo.
Cimanouská odletěla z Tokia do Vídně

Cimanouská na letišti Narita nastoupila do letadla směřujícího do Vídně. Není jasné, zda z rakouské metropole zamíří následně do Polska.

Běloruský režim v poslední době stupňuje represe vůči svým kritikům. Případ atletky vystřídal v hledáčku ihned další. V kyjevském parku totiž kolemjdoucí objevili oběšeného aktivistu Vitala Šyšova.

Ukrajinská policie včera potvrdila, že se na těle Šyšova našly odřeniny. Vyšetřuje proto, jestli se aktivista dobrovolně připravil o život, nebo ho někdo zavraždil a pokusil se předstírat, že šlo o sebevraždu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články