Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Micka doufá v tokijský zlom a přibližuje všechny pomůcky v přípravě elitních plavců

Směrem k Tokiu si nedává žádné konkrétní cíle. Jan Micka se chce v zatím nepovedené plavecké sezoně nechat překvapit - a doufá ve zlom. V tom úplně ideálním případě by chtěl atakovat svá maxima. Vedle patnáctistovky by měl startovat také v závodě na 800 metrů volný způsob. Jak se připravoval?

V Londýně 2012 skončil Micka na patnáctistovce, která je jeho hlavní disciplínou, jako benjamínek čtyřiadvacátý. Před pěti lety v Riu obsadil dvanáctou příčku. Tentokrát netuší, co má očekávat.

"Měl jsem trošku náročnější sezonu, ať už v osobním životě, tak i po sportovní stránce. Letošní sezona se mi moc nedařila, takže tam jedu s čistou hlavou. Mám samozřejmě nějaké cíle, ale nechám se překvapit," řekl šestadvacetiletý kraulař.

Jan Micka (800 a 1500 m volný způsob)

Datum a místo narození: 15. ledna 1995, Praha

Výška a váha: 184 cm, 78 kg

Klub/trenér: USK Praha/Jaroslava Passerová

Účast na OH: 2012 - 24., 2016 - 12. (oboje 1500 m v. zp.) a 29. (400 m v. zp.)

Úspěchy: ME 2016 - 4. (800 m v. zp.) a 5. (1500 m v. zp.); MSJ 2013 - 2. (800 a 1500 m v. zp.) a 3. (400 m v. zp.)

Po neúspěšném mistrovství Evropy v Budapešti, kde plaval daleko od svých českých rekordů a nepřiblížil se finále, se jeho pocity v tréninku o něco zlepšily.

Teď měl dva týdny aklimatizační soustředění v Kóči, teprve poté se přemístil do dějiště olympijských her.

Připomněl, že ve sportovním životě se střídají lepší a horší období. "Věřím tomu, že to lepší bude. Nesmím ztrácet naději. Sport je o tom, že se jednou daří a jednou ne."

Je nám líto, video expirovalo.
Do Tokia už odletěla Seemanová i Micka, odcestovali i české koně

Hned připomněl restart tenistky Karolíny Plíškové na Wimbledonu.

"Když si vezmu přirovnání, tak jí taky chvíli nedařilo a najednou byla ve finále. Mně se taky teď nedařilo a třeba se zadaří. Bůh ví, necháme se překvapit. Nevzdávám to," přemítal.

Na rozptýlení do olympijské bubliny si bere vedle filmů a knížek také studijní materiály.

"Už mi zbývá jenom pár zkoušek do dokončení studia MBA, takže se budu učit. Naštěstí mám telefon, kde budu mít na videohovoru přítelkyni s malou dcerou a rodinou," plánoval.

Mickův průvodce plaveckými pomůckami v přípravě:

PLAVECKÁ DESTIČKA

"Tu používáme při plavání nohou, abychom u toho vůbec nepoužívali ruce. Případně jí můžeme použít i při plavání paží, že si jí dáme mezi nohy a tím znemožníme kopání nohou a posilujeme pouze paže."

ŠNORCHL

"Pomáhá to k tomu, abychom udrželi stabilitu během plavání, abychom se nekroutili, abychom plavali krásně rovně, nemuseli vytáčet hlavu do boku, abychom byli fixovaní, zpevnění a mohli se lépe soustředit na provedení toho technického záběru."

PULLBOY

"Někdo tomu říká piškot. To je totéž, co velká deska. Dáme si ji mezi stehna nebo kotníky a plaveme paže a k tomu mám takovou pomůcku, uříznutý kus duše z pneumatiky na auto, a to mi pomáhá k tomu, abych si zafixoval kotníky a znemožnil kopání nohama."

PACKY

"Další pomůcka je na posilování paží. Ty si dáme na ruce a když plaveme, máme větší záběrovou plochu a posilujeme tím paže, záda, prsa."

PLOUTVIČKY

"Díky tomu, že jsou pevný, máme hodně efektivní kop a posune nás to mnohem rychleji a dál, než když jsou delší a měkký a prohýbají se. Preferujeme především krátké ploutvičky, protože pro nás jsou nejvýhodnější."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články