Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Dostál je borec, žasl Doktor nad vzepětím k bronzu

Obdiv a nic jiného než obdiv má šéf olympijské mise Martin Doktor pro "zmrtvýchvstání" kajakáře Josefa Dostála. Ačkoliv byl po pátém místě v závodě kajakářů na 1000 metrů psychicky i fyzicky zničený, dal se dohromady a s Radkem Šloufem nakonec získali bronz na deblkajaku. "Pepa je obrovský borec. Takhle se z toho dostat," hlásil dvojnásobný šampion v kanoistice Doktor.

"Ten závod byl pro něho těžký nejenom psychicky, ale i fyzicky. Obdivuju Pepu, jak se z toho zvedl," ocenil Doktor.

Připomněl, že páté místo na olympijských hrách rozhodně není propadák. "Ale přece jenom on sem jel s jiným cílem. Spíš ho to nakoplo, než položilo, což je úplně skvělé. To, jak jeli to finále, doopravdy smekám, to bylo fakt úplně precizní," uznale pokýval hlavou bývalý špičkový kanoista.

Dostál hodil zklamání za hlavu. "Hrozně rychle to vzal, jak to měl vzít. Na začátku byl z toho hodně smutný, ale měl tady toho debla. A udělal to přesně, jak měl," komentoval Doktor kajakářův přístup. V posádce to měl Dostál o něco jednodušší, než když sedí v lodi sám. "Ten tlak je menší, jsou tam dva lidi, můžou si navzájem pomoct," poznamenal Doktor.

Když se kajakáři dostali pod hlavní tribunu, řevem je hnali kolegové z jednotlivých týmů. "Jsem rád, že tady bylo hodně bílých triček. I když tam není slyšet vůbec nic, navíc byl protivítr, takže to křičení je jenom tady pro nás," řekl Doktor.

Na konci trnul. "Posledních sto metrů ani nemůžu říct, co jsem si myslel. Jinými slovy 'už aby byl konec', aby to vydrželi. Stejně na té tribuně člověk nic neudělá, jedou oni. Jestli jsme jim všichni poslali nějakou energii, jestli to existuje, já nevím, lidi o tom povídají, tak třeba jo. Ale to byla hlavně a jenom jejich práce. Na té vodě jim nepomůže vůbec nikdo."

Česko už má z olympijských her devátou medaili. "Víte, že já jsem nechtěl očekávat nic, že to vždycky ze mě taháte. Ano, když jsem byl donucen udělat nějaký odhad, už je to v té části, že je to dobré. Máme naděje, ještě nekončíme," dodal sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články