Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

BLOG: Čest poraženým, aneb... kdyby tady nebyly ty vosy

Jak by tady bylo krásně, kdyby tady nebyly ty vosy – vzkázal Bohumil Hrabal světu v knize Slavnosti sněženek. A měl recht. Jo, jo, to by bylo... Ale proč si nechat kazit náladu lidmi, kteří svá přefouknutá ega demonstrují, kde mohou a dost často i hodně vysoko na společenském žebříčku. Hlasitě slaví své úspěchy, zatímco neúspěchy házejí na ostatní a tváří se, že tak je to správně.

Zklamaný Josef Dostál po olympijském finále
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Nenech se vytočit, říkám si vždycky, když vídám některé politiky, jak dělají svoji práci a mají pocit, že protože je to politika, tak ji mohou dělat tak, jak ji dělají. Protože účel přece světí prostředky.

A pak koukám na olympiádu a jsem rád, že tu je. Sportovní vrchol je sice v Tokiu podtržený covidem a samozřejmě svázaný komercí, jenže ať je to tak nebo tak, nakonec vyhrají nejlepší. Ale mě tentokrát zajímá hlavně smutek těch čestných poražených.

V Tokiu totiž na vodě, ve vodě, na dráze, na stěně, na hřišti a vůbec všude, platí: každý za své. Vymlouvat se můžeš nahoru a dolů i tam a zpátky, ale to je tak všechno, co s tím můžeš udělat (a hlavně si tím nepomůžeš).

A tak se pod pěti propletenými kruhy mísí radost úspěšných se smutkem těch, co si své cíle nesplnili. Jenže všichni (nebo aspoň drtivá většina) to tu berou jako chlapi, včetně dívčí části sportovního spektra. Což například v už zmíněné politice bývá naprosto opačně.

"Došlo mi, neměl jsem na to," přiznal vyčerpaný a zklamaný Josef Dostál. Favorit soutěže kajakářů na jeden kilometr skončil nečekaně "až" pátý a nehledal příčiny ve vlnách, větru, v lodi, soupeřích. "Teď mě bolí žít," dodal jen po Hrabalovsku.

A slavná Barbora Špotáková, když neprošla z kvalifikace oštěpařek, jen konstatovala. "Házelo se mi blbě, nesedlo mi to, nebyl to můj den," řekla dvojnásobná olympijská vítězka a jen trochu litovala velkého vedra. Ovšem nevinila z toho pořádající Japonce ani tajnou mezinárodní záškodnickou protioštěpařskou skupinu.

Golfista Ondřej Lieser skončil úplně poslední. "Některé rány byly tak špatné, že bych je nejradši zapomněl," řekl a ani on se neschovával za příliš železné hole a moc rovný green.

A tak by se dalo pokračovat dál a dál. A bylo by fajn, kdyby si to přečetli a hlavně uvědomili ti, co neustále hledají příčiny mimo sebe. Pak by možná pochopili, o čem sport a hlavně život je, nebo aspoň být má.

I k tomu by mohla být totiž olympiáda dobrá. A i když vím, že těm, co by si z toho měli něco vzít, je to šuma fuk, tak aspoň doufám, že čím víc lidí olympiáda přiměje ke sportování, tím méně bude těch druhých.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články