Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

BLOG: Olympijských otazníků je moc, ale lepší než nic

Má tahle olympiáda vůbec smysl? To je otázka, kterou si nyní kladou mraky lidí na celém světě. A v akurátním Japonsku, které Hry hostí, jich je asi nejvíc. Protože v době covidové nemá nikdo nic jisté, o čemž se přesvědčilo už i dost sportovců a členů olympijských výprav, včetně šesti Čechů. Pro ně je to hodně hořký konec pětileté snahy dostat se na olympijské hry a zkusit se tam prosadit. Nic, konec, covid, karanténa, smutek.

Je to vážně pešek. Jeden z těch, jimž pozitivní test zmařil start v Tokiu je stolní tenista Pavel Širuček. "Už jsem se s tím smířil, jsou i horší věci na světě," okomentoval svoji situaci z japonské karantény s nadhledem.

I jedna z favoritek tenisového turnaje Barbora Krejčíková už z bezpečnostních důvodů radši vynechá návštěvy fitness centra. "Bylo tam tolik lidí, že jsem si řekla, že už tam radši nepůjdu," konstatovala na vysvětlenou.

Vodní slalomářka Kateřina Minařík Kudějová taky přiznala, že se vyhýbá setkání s dalšími sportovci. "Dávám si bacha na všechny ostatní a mezi sebou se vlastně vůbec nepotkáváme," přiznala.

A ze sportovního svátku, během něhož se potkávají sportovci z celého světa, tak najednou mizí ta atmosféra sounáležitosti hvězd s outsidery na jednom místě. A nahrazuje ji ostražitost.

I favorit soutěže kajakářů na divoké vodě Jiří Prskavec tu nejistotu vnímá: "Mám stále respekt z toho, abych se udržel negativní," popsal pocity většiny sportovců na této podivné olympiádě, která se původně měla konat jen bez zahraničních fanoušků. Jenže potom si situace v Japonsku vyžádala absenci všech diváků na stadionech i u tratí závodů. Takže nakonec to zachraňují jen televizní přenosy.

Co se dá dělat, musíme to brát jako zklamaný stolní tenista Širuček, protože popravdě – na světě je tolik horších věcí, že olympiáda, i když značně okleštěná, je pořád ještě velké plus.

A i sportovci si to užijí po svém. Prskavec před pár dny přes všechna omezení vzkazoval: "Nálada je tu skvělá."

A cyklistka Tereza Neumanová to jen potvrzuje: "Snažím se udržovat náladu co nejlepší a myslím, že se mi to daří."

Takže buďme rádi, že se olympiáda vůbec koná, protože pro většinu z nás se u televizních obrazovek a displejů počítačů vlastně nic tak zásadně nezmění. A když si vzpomeneme, jak jsme před pár měsíci seděli zavření doma a jen čekali na informace o počtech nově nakažených...

Takže, odpověď na úvodní otázku je jasná: smysl to má. Aspoň já si to myslím, protože je to do značné míry ukázka odolnosti a přizpůsobivosti lidské rasy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články