Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sportovní rok 2020: fotbalové Euro, olympiáda v Tokiu i evropské judo v Praze

Olympijský rok bude tradičně bohatý na významné sportovní události. Kromě letních Her v japonském Tokiu dojde na fotbalový šampionát – tentokrát na rozšířenou verzi Eura i s českou účastí. Další judistickou horečku se pokusí rozpoutat Lukáš Krpálek a spol. na mistrovství Evropy, které se bude v květnu konat v Praze. Pátý kalendářní měsíc bude navíc patřit jako obvykle světovému šampionátu v hokeji. Podívejte se na přehled toho nejdůležitějšího, co rok 2020 nabídne.

Je nám líto, video expirovalo.
Jaký bude sportovní rok 2020 na obrazovkách ČT?

Rallye Dakar

Už 5. ledna startuje 42. ročník Rallye Dakar, který se premiérově představí na území Saúdské Arábie. Organizátoři připravili převážně písčitou trať dlouhou 7900 kilometrů s dvanácti etapami.

Na startovní listině by mělo být i 31 českých zástupců – šest motocyklistů v čele s Milanem Engelem, pět aut, čtyři kamiony, dvě čtyřkolky a jedna buggyna. Nejambicióznějším závodníkem bude automobilový jezdec Martin Prokop, mezi piloty kamionů nebudou chybět Aleš Loprais s Martinem Macíkem.

Do závodu se celkově přihlásilo 351 posádek, o sedmnáct víc než loni. Nejpočetnější zastoupení má kategorie motocyklů a čtyřkolek, ve které je 170 jezdců. Automobilů a buggyn bude 134 a kamionů 47.

Mistrovství Evropy mužů v házené

Jen o pět dní později se rozeběhne evropský šampionát házenkářů, jež spolupořádají Rakousko, Norsko a Švédsko. Čeští reprezentanti byli nalosováni do vídeňské skupiny B, ve které se střetnou s domácím Rakouskem, Severní Makedonií a Ukrajinou.

Premiérově se turnaje zúčastní 24 týmů. Ze šesti čtyřčlenných základních skupin postoupí vždy první dva celky do další fáze, kterou budou dvě šestičlenné skupiny. Šampionát vyvrcholí ve Stockholmu, kde se 26. ledna odehraje finále. Svěřenci koučů Daniela Kubeše a Jana Filipa obhajují šesté místo.

Mistrovství světa v biatlonu

Únor bude patřit světovému šampionátu v biatlonu. Od 13. do 23. 2. ho bude hostit italská Anterselva. A čeští reprezentanti mají co napravovat, neboť minulé mistrovství světa bylo výsledkově nejhorší za posledních osm let. Naději na lepší výkony slibuje mezi ženami Markéta Davidová, mezi muži zase Michal Krčmář.

V osmi individuálních závodech došlo v Östersundu na osm různých vítězů, štafety patřily Norům. A právě tito Seveřané jsou po začátku sezony, zdá se, v nejlepší formě. Ve Světovém poháru dominoval Johannes Bö se svým bratrem Tarjeiem, v ženské kategorii se dařilo Ingrid Tandrevoldové s Tiril Eckhoffovou.

Halové mistrovství světa v atletice

Nejvýznamnější událostí března (13.-15. 3.) bude halové mistrovství světa v atletice v čínském Nan-ťingu. Před dvěma lety v Birminghamu vybojovali čeští atleti dvě medaile – Tomáš Staněk bronzovou v soutěži koulařů a Pavel Maslák dokonce zlatou v běhu na 400 metrů.

Na klasickém šampionátu v říjnu 2019 se ale českým reprezentantům vůbec nedařilo. Z Dauhá se vrátili bez jediného cenného kovu, což se v samostatné historii ještě nestalo. Nový reprezentační šéftrenér Jan Netscher slíbil pro nadcházející období změny zejména v přípravě atletů a také v jejich prevenci.

Mistrovství Evropy v judu

Čeští fanoušci juda se mohou těšit na evropský šampionát, který od 1. do 3. května uspořádá Praha v multifunkční O₂ areně. V akci budou přední čeští reprezentanti v čele s Lukášem Krpálkem.

Sportovec roku 2019 se úspěšně etabloval v nejtěžší váhové kategorii a povedenou sezonu, v níž se stal mistrem světa, korunoval posunem do čela světového žebříčku zápasníků nad 100 kilogramů po prosincovém turnaji Masters.

Mistrovství světa v hokeji

Květen ale bude jinak tradičně patřit hokejovému mistrovství světa. Po Slovensku je na řadě Švýcarsko, šampionát budou hostit Lausanne a Curych. Zlaté medaile obhajují Finové, kteří si v Bratislavě poradili ve finále s Kanadou.

Čeští hokejisté sahali po bronzu, ale v nájezdech podlehli Rusům. V této sezoně se národnímu týmu vydařil hlavně Turnaj Karjaly, kde opanoval všechny duely. Na ruském Channel One Cupu už došlo na první dvě porážky, nejprve od Ruska opět na samostatné nájezdy a poté i od Švédska, kterému Říhovi svěřenci podlehli v základní hrací době.

Mistrovství Evropy ve fotbale

Jedním ze sledovaných vrcholů nabitého sportovního roku bude fotbalové Euro (12.6.–12.7.), které se poprvé odehraje v rozšířeném formátu s 24 týmy v šesti skupinách po celé Evropě. Svěřenci Jaroslava Šilhavého se utkají s Anglií, Chorvatskem a vítězem Ligy národů C, jímž bude Skotsko, Norsko, Srbsko nebo Izrael.

Turnaj se představí ve 12 městech včetně vzdáleného Baku. Česká reprezentace nastoupí dvakrát v Glasgow a skupinu zakončí soubojem s Albionem ve Wembley, kde také šampionát vyvrcholí. Češi před čtyřmi lety nepostoupili ze skupiny, titul obhajují Portugalci. Ti se utkají v pomyslné skupině smrti s mistry světa z Francie a také s Německem.

Fotbalisté Portugalska se radují z vítězství na mistrovství Evropy
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Tour de France

Cyklističtí fanoušci se mohou těšit už na 107. ročník Tour de France, na přelomu června a července by mělo dojít na očekávaný souboj mezi týmy Ineos a Jumbo-Visma. Posledně si žlutý trikot vyjezdil Egan Bernal jako první Kolumbijec v historii "staré dámy". Hlavními konkurenty Bernala budou vítěz poslední Vuelty Primož Roglič a Tom Dumoulin, jenž v minulosti opanoval Giro d'Italia.

Nejúspěšnější český cyklista posledních let Roman Kreuziger pokračuje v jihoafrickém týmu Dimension Data, který ale od nové sezony změní název podle titulárního sponzora na NTT Pro Cycling.

Olympijské hry

Nejočekávanější událostí roku budou zajisté letní olympijské hry v japonském Tokiu od 24. července do 9. srpna. Premiérově se na nich představí karate, skateboarding, surfing, basketbal 3x3 a sportovní lezení, ve kterém bude Českou republiku reprezentovat Adam Ondra.

Na Hry se zároveň vrací mužský baseball a ženský softbal. V Japonsku se rozdělí rekordních 339 sad medailí ve 33 odvětvích. V Riu de Janeiro v roce 2016 se bojovalo o 306 sad medailí ve 28 sportech.

O jediné zlato české výpravy se v Riu postaral judista Lukáš Krpálek, stříbro získali rychlostní kanoista Josef Dostál a biker Jaroslav Kulhavý a další reprezentanti přidali ještě sedm bronzů. Kdo je napodobí tentokrát?

Mistrovství světa mužů ve florbale

Závěr roku bude ve znamení děrovaného míčku. Florbalisté se po dvou letech představí na dalším světovém šampionátu, tentokrát ve finských Helsinkách (4.-12. 12.). Čeští reprezentanti budou opět cílit na zisk medaile, na kterou čekají od roku 2014. Na pražském šampionátu 2018 jim těsně unikla, když Švýcarům podlehli 2:4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články