Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Větru a dešti poroučet nebudeme, hlásí ze Soči

Soči - Nejméně v tomto i příštím olympijském týdnu bude v Soči příznivé počasí, ubezpečil šéf ruské meteorologické služby Roman Vilfand. Aktuální informace se budou každou hodinu aktualizovat na speciálním webu. Ovlivňovat počasí s pomocí rozptylu speciálních chemikálií se meteorologická služba nechystá.

Poslední přípravy na ZOH v Soči
zdroj: Reutes autor: Mike Blake

Většina soutěží se bude odehrávat večer, přičemž řada sportovišť se nachází pod otevřeným nebem. Organizátoři radí, aby se návštěvníci Her teple oblékli, zejména v horských oblastech přiléhajících k městu.

"Upozornění platí i přesto, že očekáváme poměrně teplé počasí a nehrozí nebezpečí silného větru," řekl meteorolog. V Soči se v těchto dnech denní teploty pohybují mírně nad nulou, a to i v horském středisku Krasnaja Poljana.

Meteorologické služby nebudou ovlivňovat počasí s pomocí speciálních chemických prostředků rozptýlených letecky do ovzduší, jak je v Rusku běžné při velkých svátcích a oslavách. Důvodem je především skutečnost, že ve vysokohorských podmínkách takové umělé recepty nefungují, řekl Vilfand. Na Kavkazu jsou příliš složité klimatické podmínky a ovlivňovat uměle počasí prakticky není možné.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články