Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Teplo ze Soči dorazilo do hor. Rozbředlý sníh děsí olympioniky

Soči - Fakt, že letošní Hry budou s velkou pravděpodobností nejteplejšími v historii ZOH, byl znám dlouho dopředu před začátkem akce. Až nyní se však ukazují v plné nahotě trable, které může velmi teplé počasí způsobit směrem k jednotlivým soutěžím.

Olympijské sprinty v běhu na lyžích byly plné podobných pádů
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

Zatímco v Soči teploty pohybující se mezi 15-17 stupni Celsia komplikace nepřinášejí, neboť se tu konají pouze sporty v krytých arénách, v horském středisku Krasnaja Poljana, kde se přes den aktuálně teploty šplhají i přes 10 stupňů, má teplé počasí podstatný vliv na kvalitu sněhu na venkovních tratích pro lyžařská, snowboardová a biatlonová klání. "Je to totální kaše. Sníh nemá žádnou strukturu a je na něm velmi těžké lyžovat," nechal se slyšet po absolvování běžecké části závodu v severské kombinaci na středním můstku americký sdruženář Bill Demong.

Kritikou nešetřili během pondělního večerního finále boulaři a o den později se netajili svými výtkami vůči nekvalitě sněhu ani závodníci v U-rampě. "Je to 'vopruz' závodit na tak velké akci, jakou je olympiáda, a nemít k dispozici kvalitně připravenou U-rampu," postěžoval si americký reprezentant Danny Davis. Bratr a trenér australské snowboardové legendy Torah Bright, Ben, charakterizoval podmínky v U-rampě jako "very shit" ("podělané").

Je nám líto, video expirovalo.
Volá Soči: podnebí a počasí

Rozbředlý sníh přispěl též ke zvýšenému množství pádů během pondělních a úterních biatlonových stíhaček a zcela evidentní byl jeho vliv na úterní běžecké sprinty, při nichž závodníci a závodnice padali ve sjezdech jako mouchy snad během každé z jízd.

Organizátoři sice mají nashromážděné hromady sněhu, ale potřebovaly by buď čerstvý přírodní, nebo alespoň ten umělý ze sněžných děl. Ty jsou jej ovšem schopné vyrábět jen při několikastupňovém mrazu, a to dle předpovědi pro nejbližší dny nebude v oblasti olympijských sportovišť možné.

Olympiáda s mrazem? Pchjongčchang 2018

Milovníci olympijských her odehrávajících se v pravé zimní atmosféře, kterým letošní Hry nemusí zrovna dvakrát vyhovovat, se již mohou těšit na příští zimní setkání pod propletenými kruhy. Ačkoliv je jihokorejský Pchjongčchang situován ještě jižněji než Soči, podnebí je zde hodně odlišné.

Vlhké kontinentální klima zajišťuje tomuto severovýchodnímu regionu Jižní Koreje dostatek srážek a přináší sem hodně chladné zimy. Ve středisku Jongpjong Dragon Valley Ski Resort, kde se odehrají lyžařské soutěže během ZOH 2018, leží momentálně na sjezdovkách 168 cm sněhu a teploty přes den dosahují maximální hodnoty minus pěti stupňů Celsia.

Zeměpisné šířky dějišť ZOH (od nejsevernější po nejjižnější lokalitu):

61° 8' - Lillehammer
59° 55' - Oslo
51° 5' - Calgary
49° 15' - Vancouver
47° 30' - Garmisch-Partenkirchen
47° 16' - Innsbruck
46° 32' - Cortina d'Ampezzo
46° 29' - Svatý Mořic
45° 55' - Chamonix
45° 41' - Albertville
45° 10' - Grenoble
45° 3' - Turín
44° 16' - Lake Placid
43° 51' - Sarajevo
43° 36' - Soči
43° 3' - Sapporo
40° 45' - Salt Lake City
39° 11' - Squaw Valley
37° 22' - Pchjongčchang
36° 39' - Nagano

Zdroj: http://www.travelmath.com

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články