Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Slováci nominovali i zraněné Višňovského s Gáboríkem, chybí Šatan

Bratislava – Všech 14 slovenských hokejistů, kteří se v této sezoně objevili v NHL, zařadil český trenér Vladimír Vůjtek do konečné pětadvacetičlenné nominace Slovenska na únorové olympijské hry v Soči. Nechybí mezi nimi i momentálně zraněné hvězdy - obránce Ľubomír Višňovský z New Yorku Islanders a útočník Marián Gáborík z Minnesoty. Naopak na svou pátou olympiádu se nepodívá devětatřicetiletý útočník Miroslav Šatan ze Slovanu Bratislava. Ten po pauze začal hrát v Kontinentální lize až v prosinci a v devíti zápasech zaznamenal dvě branky.

Miroslav Šatan
zdroj: ČTK/AP

"Bylo těžké rozhodnutí nebrat Mira Šatana na olympiádu. Vážím si ho, udělal pro Slovensko strašně moc. Ale bohužel začal hrát až příliš pozdě. Nezdálo se mi, že by hrál lépe než nominovaní hráči. Viděl jsme ho v devíti zápasech, střelecky se prosadil jen ve druhém," řekl Vůjtek v Bratislavě na adresu mistra světa z roku 2002 a majitele dvou stříbrných a jedné bronzové medaile z MS.

Vůjtek má v kádru vedle hlavních hvězd Višňovského a Gáboríka také obránce Zdena Cháru, kapitána Bostonu, či kanonýra Mariána Hossu z Chicaga. Dalšími hráči z NHL jsou brankáři Jaroslav Halák ze St. Louis, Peter Budaj z Montrealu, obránci Andrej Meszároš z Philadelphie, Andrej Sekera z Carolina a Martin Marinčin, který se prosadil do kádru Edmontonu z farmy v Oklahomě.

V útoku bude Vůjtek sázet také na zkušeného Michala Handzuše z Chicaga, Tomáše Kopeckého z Floridy, mladíky Tomáše Tatara z Detroitu a Richarda Pánika z Tampy Bay. Sedm zápasů v NHL v této sezoně sehrál také Tomáš Jurčo za Detroit, ale momentálně je zpět na farmě v Grand Rapids. "Vybrali jsme nejlepší hráče, kteří jsou momentálně na Slovensku k dispozici. Vždycky budou při podobných nominacích názory pro a proti," doplnil Vůjtek.

Otazník nad Višňovským, Gáboríkem i Sersenem

Ke změně může dojít v případě přetrvávajících zdravotních potíží Višňovského (otřes mozku), Gáboríka (zlomená klíční kost), ale i zadáka Michala Sersena ze Slovanu Bratislava. "Stav Višňovského se zlepšil, umožňuje mu větší zátěž a podstupuje testy. Gáboríka v pátek čeká klíčová kontrola, která ukáže rozsah zranění a plán léčby," uvedl lékař slovenského týmu Vladimír Lupták. Případným náhradníkem za Gáboríka by byl Branko Radivojevič ze Slovanu Bratislava.

Překvapením ve výběru je jediný zástupce slovenské extraligy - útočník Tomáš Marcinko z Košic. Doma hrají také bek Michal Sersen a útočníci Milan Bartovič, Michel Miklík, Peter Ölvecký, kteří ale hájí barvy Slovanu Bratislava v KHL. Ve stejné soutěži nastupuje i zbylých šest hráčů kádru.

Nominace Slovenska na olympijský turnaj v Soči:

brankáři: Peter Budaj (Montreal), Jaroslav Halák (St. Louis), Ján Laco (Doněck)

obránci: Ivan Baranka (Omsk), Dominik Graňák (Dynamo Moskva), Zdeno Chára (Boston), Martin Marinčin (Edmonton), Andrej Meszároš (Philadelphia), Andrej Sekera (Carolina), Michal Sersen (Slovan), Ľubomír Višňovský (NY Islanders)

útočníci: Milan Bartovič, Michel Miklík, Peter Ölvecký (všichni Slovan), Michal Handzuš, Marián Hossa (oba Chicago), Tomáš Marcinko (Košice), Marián Gáborík (Columbus), Marcel Hossa (Riga), Tomáš Jurčo (Grand Rapids/AHL), Tomáš Kopecký (Florida), Richard Pánik (Tampa Bay), Tomáš Surový (Minsk), Tomáš Tatar (Detroit), Tomáš Záborský (Ufa).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články