Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skiatlonové zlato urvala ve finiši Björgenová, Vrabcová-Nývltová jedenáctá

Soči - Úvodní disciplínu běžeckého lyžování na ZOH 2014, skiatlon žen na 2 x 7,5 km klasicky a volnou technikou, ovládly Seveřanky. Za vítěznou Norkou Marit Björgenovou se seřadily druhá v pořadí Švédka Kallaová a na třetím místě norská běžkyně Wengová. Česká reprezentantka Eva Vrabcová-Nývltová si v závodě dojela pro jedenáctou příčku, což je její nejlepší výsledek na velkých akcích.

Björgenová si kontrolovala vývoj závodu. Určovala tempo klasické části, po které s ní jely už jen Wengová, Kallaová, další Norka Therese Johaugová a Finka Aino Kaisa Saarinenová. Před přezouváním odpadla Polka Justyna Kowalczyková.

V bruslení se pětice běžkyň držela pohromadě a rozhodnutí padlo v těžkém stoupání před stadionem. Kallaová nastoupila a zkusila ujet, ale Björgenová za ní bleskově vyrazila a Švédku dohnala, zatímco ostatní lyžařky tempu nestačily.

Ve finiši Björgenová hladce Kallaovou předjela, při projetí cílem si dala ruku na srdce a uklonila se. Získala čtvrtou zlatou olympijskou medaili, celkově osmou, a v 33 letech a 324 dnech se stala nejstarší olympijskou vítězkou v běhu na lyžích. Dosavadní věkový rekord Italky Stefanie Belmondové překonala o 297 dní.

Björgenová předčila Henieovou

Navíc se Björgenová osamostatnila na pozici nejúspěšnější norské sportovkyně v historii olympijských her. Dosud se o tento primát dělila s legendární krasobruslařkou Sonjou Henieovou, která získala zlaté medaile na hrách v letech 1928, 1932 a 1936. "Mým cílem bylo vybojovat tu jedno zlato, takže teď už se můžu trochu uvolnit. Stát se může všechno," prohlásila Björgenová. Stejně jako ostatní Norky běžela s černou páskou na ruce na památku bratra své kolegyně Astrid Uhrenholdtové Jacobsenové, který v pátek zemřel.

Pro Vrabcovou-Nývltovou byla elitní desítka na dosah
 
Nejlepší česká závodnice se v klasice držela 12 vteřin za elitní desítkou a nakonec měnila lyže šestnáctá skoro čtyřicet sekund za Björgenovou. V bruslení se posunula dopředu a bojovala o elitní desítku. Nakonec doběhla jedenáctá jen půl sekundy za desátou Masako Išidaovou. Výrazně si ale vylepšila své maximum na olympijských hrách, dosud nejlépe byla 33. ve sprintu před čtyřmi lety ve Vancouveru.

Další česká běžkyně Petra Nováková obsadila 36. místo, Klára Moravcová dojela osmapadesátá.

Výsledky skiatlonu žen na 2 x 7,5 km

1. Björgenová (Nor.) 38:33,6, 2. Kallaová (Švéd.) -1,8, 3. Wengová -13,2, 4. Johaugová (obě Nor.) -14,6, 5. Saarinenová (Fin.) -15,3, 6. Kowalczyková (Pol.) -56,1, 7. Niskanenová (Fin.) -1:01,7, 8. Digginsová (USA) -1:31,9, 9. Wikenová (Švéd.) -1:33,6, 10. Išidaová (Jap.) -1:34,7, 11. Vrabcová-Nývltová -1:35,2, ...36. Nováková -2:47,1, 58. Moravcová (všechny ČR) -6:07,2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články