Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Rusko slaví jedenácté zlato – ovládlo biatlonové štafety

Soči – Štafety mužů, poslední závod biatlonistů na olympijských hrách, ovládli domácí Rusové. Ve finiši porazili Němce, třetí dojeli Rakušané. České kvarteto ve složení Michal Krčmář, Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík a Ondřej Moravec skončilo se ztrátou téměř tří minut na čelo jedenácté.

Zlatá ruská štafeta
zdroj: ČTK/AP

Kvůli přetrvávajícím zdravotním potížím nestartoval Michal Šlesingr, šanci tak dostali olympijští debutanti Krupčík a Krčmář. Ten zahájil dobře, na první střelbě nezaváhal. Většina ostatních štafet na tom však byla obdobně a český reprezentant se zařadil na začátek druhé desítky. Kanaďan Le Guellec rozjel závod ambiciózně, na druhé položce však selhal a musel na trestné kolo. Na předávce dojel až za desátým Krčmářem, který nemusel ani jednou dobít.

Soukup se držel ve skupině bojující o šesté místo a jel si své tempo. Vleže jednou minul a byl v kontaktu s pátým Francouzem. V čele bojovala německo-norská dvojice Daniel Böhm – Johannes Bö. Nor zvládl "stojku" excelentně a získal drobný náskok. Soukup musel opět jednou dobít a stále se držel skupinky usilující o pozice ve druhé polovině první desítky.

Krupčík vyjížděl na svůj úsek na devátém místě se ztrátou 40 sekund za Norskem a Björndalenem. Zatímco norský fenomén vyčistil terče strojovým tempem, český biatlonista dvakrát zaváhal a ztratil dalších několik desítek sekund. V popředí se držely i štafety Ruska, Rakouska a Německa. Björndalen předvedl rychlopalbu, ale na posledním běžeckém úseku jej dohnal Němec Peiffer. O třetí místo sváděli bitvu Rusové, Slovinci a Rakušané.

Moravec měl už obrovskou ztrátu

Majitel tří cenných kovů ze Soči Moravec přebíral štafetu se ztrátou už více než dvou minut a dvaceti sekund a neměl před sebou jednoduchý úkol. Na osmé Italy ztrácel přes minutu. Na sedmé střelbě se vyrovnali v čele Norové s Němci, Rusy a Rakušany. Moravec terče vyčistil, ale stále se držel na dvanáctém místě. "Dvě kola jsem jel slušně, ale pak už jsem to nikam nehnal, protože to nemělo význam. Nešlo to dopředu ani dozadu. Bylo zbytečné se dřít," přiznal Moravec.

O medailistech rozhodla poslední osmá střelba. Němec Schempp ji zvládl nejlépe, v těsném závěsu za ním vyrazil hnán domácím publikem Šipulin. Bronz jistil Rakušan Landertinger. Totálně zkolaboval Svendsen, který musel na jeden trestný okruh, a zkazil tak radost z další medaile pro nejúspěšnějšího zimního olympionika všech dob Björndalena. O zlatu se rozhodovalo až ve finiši.

Šipulin jasně předčil německého protivníka a Rusové mohli slavit jedenáctou zlatou medaili v Soči. "Já se bál hlavně (Rakušana Dominika) Landertingera, ten má výborný finiš. Ohlížel jsem se, hledal ho, ale byl daleko za námi. Simon (Schempp) mi daroval vítězství prakticky bez boje," prohlásil Šipulin.

Moravec nestihl smazat ztrátu na Švédsko a doběhl jedenáctý se ztrátou téměř tří minut na Rusy, kteří triumfovali poprvé od olympiády v roce 1988. Naopak Češi zaznamenali nejhorší výsledek od Nagana v roce 1998, kde dojeli na čtrnáctém místě. Reprezentanti i tak na biatlonových tratích v Soči zažili suverénně nejlepší Hry v historii, v jihoruském letovisku získali svých prvních pět olympijských medailí.

Výsledky štafety biatlonistů

1. Rusko (Volkov, Usťugov, Malyško, Šipulin) 1:12:15,9 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Lesser, Böhm, Peiffer, Schempp) -3,5 (0+2), 3. Rakousko (Sumann, Mesotitsch, Eder, Landertinger) -29,8 (0+7), 4. Norsko -54,4 (1+5), 5. Itálie -59,6 (0+11), 6. Slovinsko -1:27,2 (0+5), 7. Kanada -1:30,3 (1+10), 8. Francie -1:30,5 (0+7), 9. Ukrajina -2:05,2 (0+7), 10. Švédsko -2:16,1 (0+5), 11. ČR (Krčmář, Soukup, Krupčík, Moravec) -2:56,0 (0+5).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články