Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rakušan Mayer nečekaně ovládl olympijský sjezd

Krasnaja Poljana - Rakušan Matthias Mayer si překvapivě zajistil zlatou medaili ve sjezdu. Třiadvacetiletý lyžař zvítězil těsně o šest setin před Italem Christofem Innerhoferem, další pouhé čtyři setiny ztratil bronzový Nor Kjetil Jansrud. Jeho favorizovaný krajan Aksel Lund Svindal skončil pod stupni vítězů, Bode Miller obsadil po chybě až osmé místo. Ondřej Bank dosáhl na nejlepší české umístění po 34 letech, Martin Vráblík skončil ve čtvrté desítce.

Slavící Matthias Mayer
zdroj: DPA autor: Michael Kappeler

Nový olympijský šampion Mayer ještě ve světovém poháru nikdy nestál po sjezdu na stupních vítězů, jen dvakrát se umístil v elitní desítce. Dosud po otci spíše specialista na superobří slalom ale zvládl technicky náročnou trať s velkými skoky výborně a vyhrál časem 2:06,23.

"Šílené! Tohle je absolutní vrchol. Nečekal jsem to, ale věděl jsem po trénincích, že můžu být vysoko," řekl Mayer, který napodobil a ještě vylepšil výsledek svého otce Helmuta, stříbrného v super-G na olympiádě v Calgary 1988. "Říkal mi, ať to pustím a soustředím se na to, abych zajel čistou jízdu," popsal nečekaný olympijský vítěz konverzaci s otcem.

Díky zlatu se stal Mayer sedmým rakouským olympijským vítězem sjezdu v historii. Naposledy to dokázal Fritz Strobl v Salt Lake City 2002. "Už jsem v této sezoně byl několikrát blízko stupňům vítězů ve Světovém poháru, takže jsem věděl, že když zajedu dobrou jízdu, tak na to mám," dodal Mayer, jenž poprvé bodoval ve sjezdu SP teprve před půldruhým rokem.

Nadšený ze své medaile byl i stříbrný Innerhofer. Mistr světa v superobřím slalomu z roku 2011 byl v této sezoně ve sjezdu dosud nejlépe pátý. "Jel jsem stylem všechno, nebo nic," řekl.

Svindal zůstal za medailí o devatenáct setin. "Udělal jsem příliš chyb, snažil jsem se zrychlovat, ale nepovedlo se," řekl vedoucí muž hodnocení SP ve sjezdu a úřadující mistr světa. Američan Miller se naopak divil. "Udělal jsem jen malé chyby, které neměly na čas velký vliv. Nevím," řekl.

Dvacáté místo Banka je nejlepším českým výsledkem v olympijském sjezdu po 34 letech. Lépe dojel naposledy třináctý Bohumír Zeman v Lake Placid 1980. Druhý český reprezentant na startu v Soči Martin Vráblík obsadil 35. místo.

Výsledky mužského sjezdu:

1. Mayer (Rak.) 2:26,23, 2. Innerhofer (It.) -0,06, 3. Jansrud -0,10, 4. Svindal (oba Nor.) -0,29, 5. Ganong (USA) -0,41, 6. Janka (Švýc.) -0,48, 7. Fill (It.) -0,49, 8. Miller (USA) -0,52, 9. Franz (Rak.) -0,80, 10. Guay (Kan.) -0,81, ...20. Bank -2,01, 35. Vráblík (oba ČR) -5,50.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články