Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

První Češka na startu Pančochová: Trať je nebezpečná, ale dostávám se do toho

Soči – Snowboardistka Šárka Pančochová bude vůbec první českým sportovcem, který se představí na olympijských hrách v Soči. Kvalifikace slopestylu - její silnější disciplíny – přijde na řadu již ve čtvrtek, den před slavnostním zahájením Her, a Pančochová tak už naplno trénuje. Trať slopestylu, kterou organizátoři v Soči připravili, si ale už vyžádala několik zranění a čím dál tím hlasitěji se ozývají hlasy, že je příliš nebezpečná. Přímý přenos první části kvalifikace slopestylu žen sledujte ve čtvrtek od 11:00 na ČT sport a webu zoh.cz.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Dnes proběhl druhý trénink a bylo to o něco lepší než včera. Včera jsem se dostávala do závodního rytmu, do trati a nějak jsme to okoukávali. Párkrát jsem si skočila skoky a nějaké raily. Dneska už to bylo lepší. Podařilo se mi dát nějakou jízdu a snažíme se to každý den zlepšovat. Ještě máme jeden trénink," řekla česká reprezentantka.

Trať, na které se jede slopestyle, je ale kritizována ze všech stran. Jezdci i trenéři ji označují za nebezpečnou a příliš náročnou. V pondělí si při tréninku zlomil klíční kost jeden z hlavních favoritů mužského závodu Nor Torstein Horgmo a olympiáda pro něj skončila ještě dřív, než začala. Problémy měl na trati i další favorit Američan Shaun White, na posledním skoku spadla i mistryně světa Spencer O'Brienová z Kanady.

Přes noc tak organizátoři provedli úpravy, i tak ale přišlo další zranění. Po pádu v tréninku opustila areál v Krasne Poljaně na nosítkách Finka Merika Enneová. "Ty velké skoky jsou pro ženy možná až moc velké. Když jsou ale dobře připravené, jako na X-Games, tak ani ženy nemají s velkými skoky problémy. Tady se jim to nedaří vyladit, i když od včerejška je vidět pokrok," citoval server Canada.com českou medailovou naději.

"Aby ženy mohly předvést to nejlepší, je někdy lepší, aby byly skoky o něco menší. To není, že bych se bála – na X-Games skáču velké skoky už roky. Ale tady to je trochu nebezpečné. Člověk by čekal, že touhle dobou už to budou mít vyladěné a bude to perfektní," řekla Pančochová.

Počasí je v pohodě, ubytování taky

Jinak si ale nemá česká snowboardistka na co stěžovat. I počasí, o kterém se před Hrami často spekulovalo, zatím sportovcům přeje. "Docela napadlo, než jsme přijeli, takže je to dobré. Teď má být pěkně, předpověď na dalších pět dní vypadá slibně. Je pěkně, ale docela zima," vypráví Pančochová.

Zatím ji neomezují ani avizované přísné bezpečností kontroly. "Když procházíme do vesnice nebo když jedeme autobusem z vesnice někam, tak se dívají na akreditace a ujišťují se, že jsme to my. Ale zatím jsem to nijak extra nepoznala. Teď kluci říkali, že jeli autem a že jim auta prohledávali trochu víc kvůli tomu, že jsou tady teď všichni novináři a do vesnice přijíždí více lidí než normálně," popisuje česká snowboardistka.

A skromně působí česká reprezentantka, i když hodnotí ubytování v Soči. "Jsem příjemně překvapená, kvůli tomu jak jsme tu byli minulý rok na světový pohár. Olympijská vesnice tehdy ještě nestála, teď už tu stojí paneláky. A je to docela dobré. Normální, žádný extra luxus, ale normální ubytování. Na Českém domě máme dobré zázemí, fyzioterapeuty a všechno možné, takže jsem spokojená," říká Pančochová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články