Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Olympijský oheň zahájil cestu ruskou dálavou, pochodeň nesl i monacký kníže

Moskva - V Moskvě začne v mnoha ohledech rekordní, 123 dnů trvající štafeta do Soči. Olympijská pochodeň už včera dorazila za velkého zájmu ruských médií do hostitelské země zimních her.

Vladimir Putin s olympijskou pochodní
zdroj: ČTK/sportfotodienst

Oheň včera dopravilo z Atén do ruské metropole charterové letadlo státní společnosti Aeroflot, na palubě s delegací sportovců a politiků. Z letiště Vnukovo 3 převezl pochodeň speciální transportér na Rudé náměstí, kde se v přítomnosti prezidenta Vladimira Putina odehrál slavnostní ceremoniál.

Ještě předtím došlo k drobné nehodě, jedna z pochodní totiž zhasla. Stalo se to v dlouhém průchodu vedoucímu ke Kremlu, který zřejmě vytvořil větrný tunel. Oheň přivedl zpět k životu okolostojící muž pomocí zapalovače.

Jako první s olympijským ohněm dnes vyběhla z Rudého náměstí pětinásobná olympijská vítězka v synchronizovaném plavání Anastasia Davydovová. Po ní přišli na řadu bývalá gymnastická hvězda Světlana Chorkinová, trojnásobná olympijská šampionka v krasobruslení Irina Rodninová či monacký kníže Albert II., několikanásobný účastník olympijských soutěží bobistů.

Štafeta tak zahájila čtyři měsíce dlouhé putování, během nějž zavítá do 2 900 měst, procestuje devět časových pásem a všech 83 regionů. Pohybovat se bude po zemi, po železnici, ve vodě, na saních tažených sobem, po horách, ve vzduchu, v letadle i ve vesmíru, urazit má dohromady rekordních 65 000 kilometrů. Do cíle oheň dorazí 7. února 2014 v den zahájení her na Olympijském stadionu v Soči.

Drobná nehoda: olympijský oheň při vstupu do Kremlu zhasl

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články