Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Olympiáda ještě nezačala, boj za práva gayů už ale hoří naplno

Soči - Začátek olympiády v Soči je za dveřmi a v Rusku se už začaly ozývat první protestní hlasy. Odsuzují hlavně kontroverzní zákon zakazující propagaci homosexuality mezi mládeží. Generální tajemník Pan Ki-mun ze Soči apeloval na světové společenství, aby bojovalo proti útokům na homosexuály. Zástupci české Amnesty International už předali ruskému velvyslanectví v pražské Bubenči petici protestující proti represivním a diskriminačním zákonům v Rusku. Podepsalo se pod ni 2 500 lidí. Proti kontroverzním ruským zákonům vystoupilo nově v otevřeném dopise i 200 známých spisovatelů.

Petice AI proti diskriminačním ruským zákonům
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Pan Ki-mun na schůzi Mezinárodního olympijského výboru (MOV) poukázal na zásady Charty OSN, která veškeré formy diskriminace zakazuje. "I olympijská charta ukládá MOV, aby se postavil proti všem projevům útlaku. Pro nenávist v jakékoli formě není ve 21. století místo," zdůraznil generální tajemník OSN.

Pan Ki-mun

"Mnoho profesionálních sportovců, jak gayů, tak heterosexuálů, se staví proti předsudkům. Všichni musíme pozvednout svůj hlas proti útokům na gaye, lesby, bisexuály a transsexuály."

Ruské zákony zaměřené proti homosexualitě odsoudily stovky význačných spisovatelů. Otevřený dopis zveřejnil britský deník The Guardian. Podle literátů jde o porušování svobody projevu. Zákony zakazující propagaci "netradičních sexuálních vztahů" mezi mladistvými a zavádějící kriminalizaci urážek náboženství i rouhání spisovatele a novináře ohrožují. Nutí je totiž k mlčení. Jinak jim hrozí persekuce a často drastický trest jen za to, že vyjádřili své myšlenky, stojí v textu, který podepsali i čtyři držitelé Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, Wole Soyinka, Elfriede Jelineková a Orhan Pamuk.

Aktivisté v Belgii protestují proti útokům na homosexuály v Rusku
zdroj: ČTK/AP autor: Yves Logghe

Útoky, ale i vraždy. Ruští homosexuálové jsou často v ohrožení

Podle ruských úřadů kontroverzní zákon nijak neomezuje práva homosexuální komunity. Rusko ho přijalo loni v létě. Podle Západu je ovšem zákon homofobní. Média už informovala o řadě případů, kdy policie a soudy s odvoláním na novou právní normu proti homosexuálům zakročily. Úřední šikaně jsou vystaveny osoby otevřeně se hlásící ke své menšinové orientaci.  V hysterické atmosféře odporu proti "netradičním sexuálním vztahům" bylo několik homosexuálů fyzicky napadeno. Známy jsou dokonce i případy vražd homosexuálů - k poslední z nich došlo před několika dny na Kamčatce.

Tažení na ochranu veřejné mravnosti, podporované pravoslavnou církví, už několik veřejných knihoven vedlo k zákazu půjčování některých klasických děl osobám mladším 18 let. Na černý seznam se například dostali autoři Theodore Dreiser, Vladimir Nabokov nebo Sergej Jesenin.

Češi odevzdali petici

Zástupci české sekce lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) předali ruské ambasádě petici s tisíci podpisů. Putinovy zákony podle AI zhoršují stav lidských práv v Rusku. Petici ale nikdo z pracovníků ambasády nepřevzal, vhodili ji proto do poštovní schránky. Petice navazuje na celosvětovou iniciativu, pod níž je 350 tisíc podpisů. Tento dokument představitelé Amnesty International předali v Moskvě.

"Stav lidských práv v Rusku se začal prudce zhoršovat po zvolení Putina prezidentem v roce 2012. Byly přijaty zákony potlačující svobodu shromažďování – je omezeno setkávání lidí na ulicích, na protestech jsou zatýkáni. Za poslední roky byly zadrženy přes 4 tisíce lidí," podotkl vedoucí kampaně AI pro Českou republiku Martin Balcar. Řada z nich si dosud odpykává trest.

Balcar upozornil také na omezenou svobodu vyjadřování nebo šikanování neziskových organizací. Zákony jsou podle něj tak vágní, že mohou postihovat veškeré opoziční dění a protinázory. "Skutečné Rusko není to, co se nám Putin snaží skrze pompézní olympiádu představit, základní olympijský duch je v řadě aspektů porušován," podotkl Balcar. Ruská vláda totiž nařízením před pár dny změnila pravidla pro chování fanoušků, neuvedla ale přesně jak.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články