Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Odvrácená strana Soči – domy nakřivo a náhrada nikde

Soči – Olympiáda v Soči má dvě tváře. Tu první ukazuje okázale světu – 50miliardové investice jsou vidět na každém kroku. Město se pyšní moderním letištěm, nádražím a železniční tratí. Olympijská sportoviště spojuje na 400 kilometrů nových silnic. Odvrácenou tvář ale vidí řada obyvatel města – domy stržené bez náhrady nebo ty, které se nebezpečně naklánějí. Kvůli údajné diskriminaci starousedlíků už se chystají protesty.

Nakloněný dům v Soči
zdroj: ČT24

Olympiáda změnila nejen Soči, ale i chování místních. Na rozdíl od jiných měst v Rusku jsou lidé milí a úřady vstřícné. "Udělali všechno - tady nic nebylo a najednou je tu asfalt, silnice, všechno to tu vyleštili. Rusové jsou nadšení a hrdí. Stadiony plní desetitisíce spokojených diváků – včetně místních," konstatoval obyvatel Soči Valentin Žymalskij.

Úsměv na tváři ale nemají všichni - stovky rodin se musely přestěhovat. Místo jejich domů postavili sportovní objekty a silnice. Jedním z takových příkladů je i Bakinská ulice. Necelý kilometr od olympijského parku poškodil sesuv půdy patnáct domů. Některé jsou úplně nakloněny a čtyři z nich byly zcela odstraněny, aby nepřekážely.

Za vše může odbytá práce. Když se v roce 2010 začal stavět areál u moře, dělníci odvezli tisíce tun země. Vedlejší svah se pak sesunul. V jednom poškozeném domě bydlí osm lidí včetně malých dětí. "Všechno tu je nakřivo, nedá se tu žít, špatně se spí. Malé děti se ani nemohou naučit chodit. Zkouší to, ale za chvíli padají," poznamenal Amid Abžan.

Putin vyjádřil znepokojení, větší peníze ale nedá

Už čtyři roky Abžanovi a jejich sousedé píší desítky žádostí. Jenže pomoc nepřichází. Poslední naději vidí v prezidentu Putinovi. Poslali mu dopis i s fotografiemi, ale bez reakce. Ruskému prezidentovi na úspěchu Her záleží a problémy způsobené jejich pořádáním moc nepřipouští. Při dnešním setkání s obyvateli města ale prohlásil, že je znepokojen kvalitou bytového fondu v Soči a stavem objektů, které přímo nesouvisejí se zimní olympiádou.

Vladimir Putin v Soči
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Mikhail Klimentyev

Putin ovšem obyvatele města varoval, že nemohou očekávat další mnohamiliardové investice. "Další pumpování peněz do města by bylo vůči ostatním regionům nespravedlivé," upozornil prezident. Stát bude Soči pomáhat i dál, podle Putina je ale třeba především využít toho, co už bylo vybudováno.

Místní organizace "Právo a pořádek" připravuje na neděli protestní demonstraci spolu s odbočkou opoziční strany Jabloko. Lidé chtějí demonstrovat proti údajné diskriminaci, která se projevuje zvýhodňováním olympijské zástavby na úkor potřeb starousedlíků. Organizátoři na radnici ohlásili účast 500 lidí, ale vedení města schválilo jen pětinu. Zastupitelé zároveň navrhují, aby místo demonstrace uspořádali nespokojení obyvatelé "konferenci". To ale organizátoři odmítají.

Budoucnost olympijských objektů je nejistá

Rusko do přípravy na olympiádu investovalo v přepočtu jeden bilion korun. Podle kritiků je ale budoucnost vybudovaných objektů nejistá. Využití velkých sportovních areálů může být problematické a ubytovací kapacity pro poolympijský provoz předimenzované. Budoucí návštěvníky Soči může odradit i blízkost neklidných severokavkazských regionů.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články