Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na návštěvě u tvůrců medailí pro olympijské Soči

Praha – Jsou jednoduché, přesto zvláštní a originální – podoba medailí pro nadcházející olympijské hry v Soči vychází z typicky ruských lidových ornamentů. Pořadatelé připravují celkem na 1 256 kusů (i pro následnou paralympiádu) a práce na nich v těchto dnech finišují. Do nevelké dílny na okraji Moskvy vyrazil s kamerou ČT zpravodaj Miroslav karas. V podniku se na medailích pracuje už více než půl roku.

Zlatá medaile - tuto dostanou hokejisté
zdroj: ČT24

O zakázku na pořízení medailí usilovalo celkem 11 ruských firem. Ta vítězná už od loňského června nevytváří prakticky nic jiného než cenné kovy pro nejúspěšnější sportovce. Všechny sady medailí mají být definitivně hotové do poloviny ledna. "Na výrobě se podílí 30 lidí. Pracujeme ve třísměnném provozu," popisuje vedoucí podniku Andrej Ručijkov.

Kromě tradičních pěti olympijských kruhů a názvu dějiště her jsou na každé medaili vyryty ruské lidové motivy a název disciplíny. Medaile váží kolem 530 gramů, ale v případě té nejcennější je v ní jen 6 gramů čistého zlata. Celkem byly na olympijské medaile použity dvě tuny stříbra a tři kilogramy zlata.

Výrobce je připraven i na situace, kdy na zlaté, stříbrné či bronzové příčce skončí se shodným výsledkem dva sportovci. Některá zařízení a stroje převeze do Soči, přímo na místě medaili vyrobí. "Medaili navíc pro takového sportovce vyrobíme během jednoho dne," dodává tisková mluvčí Jevgenija Sazonovová. Výroba jedné olympijské medaile trvá 18 hodin. Vyžaduje si i ruční práci. Zvláště v případě medailí pro postižené sportovce, kde se navíc musí vyrýt Braillovo písmo.

Výroba medailí pro Soči
zdroj: ČT24
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články