Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Finská výzva na podporu lidských práv zůstala bez českého podpisu

Praha - Vláda v demisi premiéra Jiřího Rusnoka odmítla připojit svůj podpis pod výzvu k dodržování lidských práv sportovců a návštěvníků na olympiádě v Soči. Finové, jakožto iniciátoři výzvy, se bojí především o dodržování práv homosexuálů, a to nejen na nadcházejících olympijských hrách - další jsou na řadě hokejové mistrovství v Bělorusku a fotbalový šampionát v Kataru. Dosluhující premiér si však myslí, že sport a politika by se neměly míchat dohromady. Zprávu přinesl server Česká pozice.

Statistika hovoří jasně: 23 z 28 zemí Evropské unie podpořilo finskou iniciativu k dodržování lidských práv na olympiádě v Soči. Česko mezi signatáři chybí. Podle vlády by se neměla politika plést do sportu.

"Poměrně dlouze jsme o tom na vládě diskutovali a shodli se, že nebudeme míchat politiku a sport. Kdykoli se politika pletla do sportu, bylo to špatně. Sportovci mají olympijskou chartu a ta stačí," řekl pro server Česká pozice premiér v demisi Jiří Rusnok. Stejný názor zastává i Český olympijský výbor. "Sport má spojovat, a ne rozdělovat. Jakmile se ze sportu stane místo pro politiku a politikaření, tak to nikdy není dobře," sdělil jeho mluvčí Alexandr Kliment.

Společně s Českem se k výzvě nepřipojilo Řecko, Rumunsko, Litva a Lotyšsko. Spor o podepsání výzvy vyvrcholil mezi ministerstvem školství a zahraničí, šel proto do vlády – zde byl návrh na podepsání zamítnut. Současný ministr zahraničí v demisi Jan Kohout i jeho předchůdce Karel Schwarzenberg se k rozhodnutí vlády staví negativně.

"Jsem vždycky velmi skeptický, když se politika míchá do sportu. Myslím, že to nikdy ještě v historii ničemu moc nepomohlo a neprospělo," prohlásil premiér v demisi Jiří Rusnok v rozhovoru pro ČT.

"Problémem podpisu výzvy nebyl její obsah, ale fakt, že nebyla adresována jednotlivé zemi, ale Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV). Tím se ve skutečnosti oslabuje pozice MOV ve vymáhání lidských práv vůči autoritativním režimům, protože je pro každého propagandistu velmi jednoduché obvinit jej z následování politického vlivu jednotlivých států. Postup států EU, kdy se schovává za autoritu MOV, je alibistický a ve věci ochrany lidských práv velmi kontraproduktivní," soudí ministr školství v demisi Dalibor Štys.

"Měl jsem jiný názor, vláda však rozhodla jinak," podotkl Jan Kohout.

"Je to závažné pochybení naší zahraniční politiky. Je vidět, že vláda přistupuje k Rusku ve velmi hlubokém předklonu," vysvětlil Karel Schwarzenberg s tím, že výmluva vlády je "ubohá".

Soubory ke stažení:

Server Česká pozice si postoj Rusnokova kabinetu vysvětluje tím, že olympijské hry "budou vedle sportu také svátkem byznysu" a tuzemská vláda v rámci své orientace na ekonomickou diplomacii "nechtěla nic ponechat náhodě". Na zahájení her se chystá český prezident Miloš Zeman a v Soči by údajně měla proběhnout i jeho schůzka s Putinem.

Podle svého nedávného vyjádření pro Český rozhlas je Zeman připraven v Rusku objasnit svůj názor na tamní stav lidských práv. "Myslím si, že sexuální orientace je soukromou věcí každého z nás a že by se vůbec neměla plést do politiky," podoktl nicméně Zeman.

"Že by podpis dopisu mohl přímo zhatit nějaký kontrakt české firmy v Rusku, to si nemyslím," sdělil České pozici výkonný ředitel české komory pro obchod s postsovětskými státy František Masopust. "Ale že bylo v tomto případě lepší nepodepisovat, je jednoznačné. Rusové jsou citliví na kritiku Ruska ze zahraničí," dodal Masopust.

Česká vláda chce únorových her využít k propagaci českého průmyslu a také kultury, v místě konání olympiády se uskuteční Dny české kultury. Dohodli se na tom ruští organizátoři a tuzemské úřady.

Putin: Žádné pochody gayů a lesbiček

Ruský prezident Vladimir Putin ujistil, že účastníci zimní olympiády v Soči nebudou postihováni za gesta či projevy, které mohou být podle nedávno přijatého ruského zákona považovány za propagaci homosexuality. Dal ovšem jasně najevo, že žádné pochody gayů a leseb během olympiády nepřipustí.

Putin podepsal kontroverzní zákon, který trestá pokutou či vězením propagaci "netradiční" sexuální orientace mezi mládeží, v červnu. Minulý měsíc navíc vydal dekret, který zakazuje pořádat během únorových olympijských her jakékoli průvody, shromáždění či demonstrace.

Ruský zákon vyvolal v zahraničí vlnu odporu a v komunitách gayů výzvy k bojkotu olympiády a ruského zboží. V samotném Rusku ale zákaz propagace homosexuálních vztahů většina obyvatel schvaluje (více o kontroverzním zákonu zde).

Jak se na Putinův zákon dívají sportovci?

"Bojkot by poškodil kariéru sportovců. Někteří z nich se mohou OH účastnit jen jedinkrát za život," říká například americký krasobruslař Johnny Weir, který svou sexuální orientaci nijak netají. Podobně smýšlí i novozélandský rychlobruslař Blake Skjellerup, který je rovněž gay. "Být vidět je přece mnohem lepší než se vůbec neukázat. Olympijské hry jsou příležitostí pro změnu - třeba právě v Rusku," říká.

Na ZOH nedorazí někteří státníci

"Nepřijedu" avizoval již dříve německý prezident Joachim Gauck (čtěte víc), cestu neplánuje ani jeho francouzský protějšek Francois Hollande (podrobnosti zde). Doma zůstane i polský premiér Donald Tusk. Všichni dlouhodobě kritizují stav lidských práv v zemi a pronásledování ruské opozice.

Zimní olympiády se nezúčastní ani špičky USA včetně prezidenta Baracka Obamy. Američané do Soči vyšlou oficiální delegaci (http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/12/17/president-obama-announces-presidential-delegations-opening-and-closing-c), již povedou osobnosti z řad gayů a leseb (více zde).

Zdroj
ČT24, ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články