Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Do Soči pojede minimálně 85 sportovců, ČOV na Hradě schválil nominaci

Praha - Česká výprava na zimní olympijské hry do Soči bude čítat nejméně 85 sportovců. Čísla, ale i konkrétní jména se ještě mohou změnit, neboť uzávěrka přihlášek je 19. ledna a poslední termín na změnu je 24. ledna. Nominaci schválilo dnešní plénum Českého olympijského výboru (ČOV) v Rudolfově galerii na Pražském hradě za přítomnosti prezidenta republiky Miloše Zemana. 

Čeští olympionici na Hradě
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

V nominaci je nakonec méně sportovců, než zástupci ČOV předpokládali, neboť počítali s účastí hráčů curlingu. Ti se však do Soči nedostali. Na minulých hrách ve Vancouveru měl český tým rekordních 93 sportovců a 95 členů doprovodu, tentokrát jede do Soči 99 lidí, kteří se budou o reprezentanty starat. V Turíně 2006 bylo 83 sportovců. "Původně jsme počítali, že těch lidí bude krapet víc. Věřili jsme kromě hráčů curlingu i hokejistkám, ale nakonec to nevyšlo. Důležitější než kvantita je ale kvalita a my máme velká očekávání," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Šéf českého sportu si uvědomuje, že fanoušky zajímá, kolik medailí olympionici získají. Sám ale tipovat nechce. "Myslím si, že na rozdíl od ostatních olympiád můžeme očekávat medaile i v disciplínách, na které nejsou naši diváci zvyklí se dívat. Například ve snowboardingu, kde máme hned tři želízka v ohni," podotkl Kejval.

Vedle případných medailí je ale podle něj hlavní, aby se sportovci vydali na maximum. "Jde o herní projev, nasazení, srdíčko. I proto se plénum snažíme dělat na Pražském hradě, což je symbol české státnosti. Aby bylo jasné, že všichni sportovci jsou nominanti celého národa. Všichni si přejeme, aby se o své výsledky porvali," řekl.

V týmu je deset biatlonistů včetně vedoucí ženy Světového poháru Gabriely Soukalové, čtyři bobisté, tři krasobruslaři, čtyři rychlobruslaři i s největší českou medailovou naději Martinou Sáblíkovou, čtyři sáňkaři, 25 hokejistů, pět akrobatických lyžařů se skikrosařem Tomášem Krausem a boulařkou Nikolou Sudovou, osm sjezdařů na lyžích včetně Šárky Strachové, stejný počet běžců na lyžích i s Lukášem Bauerem, pět skokanů na lyžích, čtyři sdruženáři a také pět snowboardistů, mezi nimiž nechybějí další medailové naděje Eva Samková (snowboardcross), Šárka Pančochová (slopestyle a U-rampa) a Ester Ledecká (alpské disciplíny).

Počet, ale také konkrétní jména se ještě mohou změnit, neboť uzávěrka přihlášek je 19. ledna a poslední termín na změnu je 23. ledna. Do té doby se sportovci mohou dodatečně do týmu dostat na základě výjimečného výkonu či splnění nominačních kritérií jednotlivých mezinárodních federací. Šanci mají běžci na lyžích, sjezdaři, bobisté či snowboardisté.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavnostní vyhlášení nominace na ZOH

Už nyní je jisté, že oproti Vancouveru bude navýšen počet členů doprovodu. Po vyřízení střídavých akreditací se v dějišti her na jednu vymění dva nebo dokonce tři lidi. "Nám se tento institut povedlo solidně využít u sportů, které neprobíhají po celou dobu her," vysvětlil šéf české výpravy Martin Doktor.

Je ale připraven na narážky, že do Soči jede víc členů doprovodu než sportovců. "My se snažíme, aby to tak bylo. I tak máme nedostatek servismanů. Sport už je na jiné úrovni než před x lety. Doprovod je strašně důležitý, v některých sportech potřebujete třeba k ladění lyží čtyři a víc lidí. Stejně bychom akreditací potřebovali ještě více," řekl. Poukázal i na skutečnost, že někteří sportovci mají na mistrovstvích světa větší realizační týmy než na olympiádě.

Odměny za kovy stejné jako před dvěma lety

Slavnostnímu schválení nominace byl přítomen prezident Zeman, který z Kejvalových rukou dostal zimní bundu z oficiální kolekce českého olympijského týmu. "Každý politik se chce přihřívat na úspěchu sportovců, mně bude ale ctí přivítat po návratu z olympijských her úplně všechny členy výpravy bez ohledu na jejich úspěchy," řekl Zeman.

Odměny za olympijské medaile na zimních hrách v Soči budou stejné jako předloni v Londýně. Za zlato bude půldruhého milionu, za stříbrnou medaili 750 000 a za bronzovou dostane sportovec 450 000 korun. Hokejisté by si v případě vítězství rozdělili deset milionů. "To je to poslední, co řeším, jestli na to budeme mít peníze. Našemu ekonomickému řediteli jsem dal svou představu a on si je připraví," usmál se šéf mise Martin Doktor, ale odmítl specifikovat, kolik medailí do svého plánu napsal. Letadlo s první částí výpravy odletí do Ruska 30. ledna. Vlajkonoškou při slavnostním zahájení bude sjezdařka Strachová.

Nominace na OH v Soči

Biatlon: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Lea Johanidesová, Jitka Landová, Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Veronika Vítková.
Boby: Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Michal Vacek, Jan Vrba.
Krasobruslení: Michal Březina, Tomáš Verner, Elizaveta Ukolova.
Rychlobruslení: Karolína Erbanová, Martina Sáblíková (obě dlouhá dráha), Vojtěch Loudín, Kateřina Novotná (oba krátká dráha).
Saně: Antonín Brož, Lukáš Brož, Ondřej Hyman, Vendula Kotenová.
Hokej: Jakub Kovář, Ondřej Pavelec, Alexander Salák, Michal Barinka, Radko Gudas, Tomáš Kaberle, Lukáš Krajíček, Zbyněk Michálek, Michal Rozsíval, Ladislav Šmíd, Marek Židlický, Roman Červenka, Patrik Eliáš, Michael Frolík, Martin Hanzal, Aleš Hemský, Jaromír Jágr, David Krejčí, Milan Michálek, Petr Nedvěd, Jiří Novotný, Ondřej Palát, Tomáš Plekanec, Vladimír Sobotka, Jakub Voráček.
Akrobatické lyžování: Tomáš Kraus, Nikol Kučerová (oba skikros), Marek Skála (slopestyle), Nikola Sudová, Tereza Vaculíková (obě boule).
Alpské lyžování: Ondřej Bank (všechny disciplíny), Kryštof Krýzl (superkombinace, obří slalom, slalom), Filip Trejbal (slalom), Martin Vráblík (všechny disciplíny), Martina Dubovská (obří slalom, slalom), Klára Křížová (superkombinace, sjezd, super-G, obří slalom), Kateřina Pauláthová (super-G, obří slalom, slalom), Šárka Strachová (všechny disciplíny).
Běh na lyžích: Lukáš Bauer, Martin Jakš, Jiří Magál, Petr Novák, Aleš Razým, Karolina Grohová, Petra Nováková, Eva Vrabcová-Nývltová.
Skoky na lyžích: Antonín Hájek, Lukáš Hlava, Jakub Janda, Roman Koudelka, Jan Matura.
Severská kombinace: Miroslav Dvořák, Pavel Churavý, Tomáš Portyk, Tomáš Slavík.
Snowboarding: David Bakeš, Emil Novák (oba snowboardcross), Ester Ledecká (paralelní obří a superobří slalom), Šárka Pančochová (U-rampa, slopestyle), Eva Samková (snowboardcross). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články