Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Další doping. V Soči se provinil i hokejista Pavlovs a Lisogorová

Soči - Olympijské hry v Soči mají na svém sklonku další dva dopingové případy. Kontrolou neprošli také lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs a ukrajinská běžkyně na lyžích Marina Lisogorová. Pozitivní vzorky odevzdali v Soči celkem čtyři olympionici. Již v pátek byli z Her kvůli dopingu vyloučeni německá biatlonistka Evi Sachenbacherová-Stehleová a italský bobista William Frullani. 

Marina Lisogorová
zdroj: Isifa

Pavlovs, který si zahrál v základní skupině i proti českému týmu a působí v KHL v Dinamu Riga, měl po středeční čtvrtfinálové porážce Lotyšů s Kanadou v těle zakázaný stimulant metylhexanamin. Tedy stejnou látku jako biatlonistka Sachenbacherová. 

Třicetiletá Lisogorová měla pozitivní test na trimetazidin, který je na seznamu zakázaných látek teprve od 1. ledna tohoto roku. Sportovkyně odmítla, že by zakázaný stimulant užila záměrně.

"V roce 2004 jsem podstoupila operaci štítné žlázy a můj kardiolog mi předepsal lék Preductal, abych se s ní lépe vyrovnala. Tento lék se dá pořídit v každé lékárně a široce se využívá. Byla jsem si jistá, že neobsahuje žádné zakázané látky, takže jsem ho brala i během Her," uvedla Lisogorová v prohlášení Ukrajinského olympijského výboru.

"Bohužel od 1. ledna 2014 jsou některé komponenty tohoto léku na seznamu zakázaných látek. Je to moje chyba, ale bohužel už se to stalo," řekla Lisogorová. Trimetazidin podle Světové antidopingové agentury WADA patří k látkám, které je možné požít neúmyslně. Za jeho přítomnost ve vzorku lze proto uložit i nižší než standardní dvouleté tresty.

Ukrajinská lyžařka, která závodila už na olympiádě v Turíně, startovala v Soči ve sprintu a na klasické desítce a v obou případech obsadila 58. místo. Ve sprintu dvojic byla s krajankou Katerynou Serdjukovou diskvalifikována v semifinále.

Třiatřicetiletá Sachenbacherová-Stehleová měla v Soči pozitivní nález na metylhexanamin, což potvrdila i analýza druhého vzorku. Zemská policie v Bavorsku v té souvislosti prohledala její bydliště. Podle šéfa německé výpravy v Soči Michaela Vespera policie navštívila i biatlonovou základnu v Ruhpoldingu.

Frullaniho vzorek byl pozitivní na stimulant dimetylpentylamin ještě před jeho startem v soutěži čtyřbobů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články