Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Trenér Černý před odletem do Ria: Bude to zase pekingská, londýnská Bára

Praha - Do oficiálního startu olympiády zbývá už jen několik hodin a jednou z největších českých nadějí v Riu de Janeiro je Barbora Špotáková. Nejen o tom, jaké jsou její šance a jak je na tom zdravotně, se během chatu ČT sport rozpovídal trenér české oštěpařky Rudolf Černý.

Barbora Špotáková a její trenér Rudolf Černý
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Nad formou a zdravotním stavem dvojnásobné olympijské vítězky visí před zahájením soutěží pod pěti kruhy několik otazníků. Kouč Černý však české fanoušky uklidňuje. "Bára je naprosto v pořádku. Tak, jak by měl být v pořádku vrcholový sportovec na olympijských hrách. Samozřejmě, někdy něco zabolí během hodu, to je pochopitelně možné, ale nemělo by to bránit maximálnímu výkonu," uvedl.

Rodačka z Jablonce nad Nisou je držitelkou nejlepšího výkonu letošní sezony. V Táboře vrhla oštěp do vzdálenosti 66,87 metru. Na olympijské zlato by nicméně tento výkon pravděpodobně nestačil. "Předpokládám, že bude zapotřebí 69 metrů," pokračoval Černý.

Mezi největší soupeřky své svěřenkyně označil běloruskou mistryni Evropy Taťjanu Chaladovičovou, německé trio Obergföllová, Hussongová, Stahlová, Jihoafričanku Viljoenovou a Australanku Mitchellovou. "V oštěpu ovšem nebývá o překvapení nouze," dodal.

Během nedávného evropského šampionátu, jenž hostil nizozemský Amsterdam, se pětatřicetiletá atletka s formou příliš nepotkala. "V době konání ME ještě nebyla připravena na dva starty rychle po sobě. Byla málo rozzávoděná. V přípravě jsme udělali určitě výrazný pokrok a myslím, že to bude zase pekingská, londýnská Bára," prohlásil zkušený kouč.

Špotáková se do října loňského roku připravovala jednu sezonu zcela sama. Černý odpovídal také na otázku, co se od jejich spolupráce změnilo. "Potřebovala se uklidnit a znovu si začít věřit. Nic velkého se v přípravě měnit nemuselo. Byla ráda, že si nemusí trénink sama vytvářet a vyhodnocovat. Rozložila se odpovědnost za výkonnost," sdělil trenér české oštěpařky a pokračoval.

"Bára má velký talent od Boha, ale to samozřejmě nestačí. Svůj talent rozvíjela během života. Rodiče ji vedli k všestrannosti a podobně s ní pokračoval i Petr Čech na sportovním gymnáziu. Můj trénink je také hodně všestranný. Bára rovněž umí prodat natrénované, když je zapotřebí, čímž se odlišuje od mnoha stejně připravených," řekl Černý.

Sport
zdroj: ČT4

Čtenáře pochopitelně zajímala i osoba samotného kouče, který je absolventem SPŠ jaderné techniky a jedenáct let pracoval jako zkušební technik v Aritmě Praha. Současně také studoval trenérskou licenci při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.

"Závodně jsem hrál hokej a dělal atletiku. V hokeji nejvýše v divizi a v atletice podobně. Osobní rekord v oštěpu jsem měl 41,60 metru, ale to byla jedna ze slabších disciplín oblíbeného desetiboje. Letem světem jsem dělal snad všechny sporty. Mám také třetí trenérskou třídu v tenisu, ale moc ho neumím," pousmál se.

Tréninkové jednotky se podle něj od dřívějších dob příliš nemění. "Trénink se mění postupně. Lidé se rodí pořád stejní a nelze je vylepšovat tak rychle, jak bychom čekali třeba podle vývoje moderních technologií. Hlavně je pořád zapotřebí na sobě tvrdě pracovat," zakončil Černý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články