Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Shieldsová obhájila triumf z Londýna, zlato berou i Uzbeci Zojrov a Gajbnazarov

Rio de Janeiro – Američanka Claressa Shieldsová si v Riu stejně jako před čtyřmi lety v Londýně zajistila titul olympijské vítězky v kategorii do 75 kg. Ve finále zdolala Nizozemku Fontijnovou. Zlato vybojoval i Uzbek Šachobidin Zojrov, který v kategorii do 52 kg porazil Mišu Alojana na body. V kategorii do 64 kilogramů vyhrál jeho krajan Fazliddin Gajbnazarov. V supertěžké váze nenašel soupeře Francouz Tony Yoka.

Fazliddin Gajbnazarov
zdroj: Reuters autor: Peter Cziborra

Francouz Tony Yoka přidal v Riu k titulu mistra světa v supertěžké váze i olympijské zlato a navázal na svou snoubenku Estelle Mosselyovou, která ovládla v pátek v den svých 24. narozenin kategorii do 60 kg. Ve finále nad 91 kg porazil bronzového medailistu z MS Joea Joyce z Velké Británie 2:1 na body. 

Shieldsová, jež v Londýně překvapila coby sedmnáctiletá, tentokrát splnila roli hlavní favoritky. Dvě zlaté olympijské medaile v boxu vybojoval pro USA pouze Oliver Kirk, který na hrách v St. Louis v roce 1904 ovládl bantamovou a pérovou váhu. Tehdy ale v olympijském turnaji startovali pouze američtí boxeři.

Dvě zlaté medaile získali v závěrečný den bojů v olympijském ringu boxeři Uzbekistánu, který tak mezi provazy získal celkem tři zlata. Mezi muži do 52 kg triumfoval třiadvacetiletý Šachobidin Zojrov, který při své olympijské premiéře zdolal ve finále Mišu Alojana 3:0 na body.

Ruský reprezentant, jenž má ve sbírce dva tituly mistra světa z let 2011 a 2013, navázal stříbrem na bronz z Londýna. Fazliddin Gajbnazarov poté ve váze do 64 kg zdolal Lorenza Sotomayora z Ázerbájdžánu 2:1 na body.

Výsledky olympijského turnaje v boxu

Muži do 52 kg

Finále: Zojrov (Uzb.) - Alojan (Rus.) 3:0.

Konečné pořadí: 1. Zojrov (Uzb.), 2. Alojan (Rus.), 3. Finol (Ven.) a Chu Ťin-kuan (Čína), 5. Mamišzada (Ázer.), Avila (Kol.), Flissi (Alž.), Veitia (Kuba).

Do 64 kg

Finále: Gajbnazarov (Uzb.) - Sotomayor (Ázer.) 2:1.

Konečné pořadí: 1. Gajbnazarov, 2. Sotomayor, 3. Harutyunyan (Něm.) a Dunajcev (Rus.), 5. Russell (USA), Toledo (Kuba), Chu Čchien-sün (China) a Gozgec (Tur.).

Nad 91 kg

Finále: Yoka (Fr.) - Joyce (Brit.) 2:1.

Konečné pořadí: 1. Yoka, 2. Joyce, 3. Hrgovič (Chorv.) a Dyčko (Kaz.), 5. Iašaíš (Jor.), Jalolov (Uzb.), Pero (Kuba) a Ajagba (Nig.). 

Ženy do 75 kg

Finále: Shieldsová (USA) - Fontijnová (Niz.) 3:0.

Konečné pořadí: 1. Shieldsová, 2. Fontijnová, 3. Li Čchien (Čína) a Šakimovová (Kaz.), 5. Jakušinová (Rus.), Marshallová (Brit.), Mardiová (Mar.) a Bandeiraová (Braz.). 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články