Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Profil sportu: Sportovní gymnastika

Není mnoho sportů, které by byly více olympijské než sportovní gymnastika. Základ gymnastickým disciplínám vštěpili už starověcí Řekové, kteří v rámci kalokagathie, antického ideálu o fyzické i duševní vyváženosti, dbali na tělesnou výchovu. Jedná se také o jeden z nejúspěšnějších českých a československých sportů v novodobé olympijské historii, reputace tuzemských gymnastů a gymnastek ale v posledních letech spíše skomírá.

Není divu, že gymnastika na olympijských hrách figuruje v různých podobách od jejich vzniku. Původně byl její součástí i zápas a soupeření s býky. Muži cvičili nazí, zatímco ženy se nesměly účastnit ani přihlížet.

Historickým vývojem se stabilizoval gymnastický víceboj u žen na čtyřech a u mužů na šesti disciplínách. Společné jsou přeskok, bradla a prostná, muži dále soutěží v koni našíř, na kruzích a na hrazdě. Ženskou specialitou je naopak kladina. Velice oblíbenou disciplínou byl dříve i šplh na laně, ve kterém český reprezentant Bedřich Šupčík získal v roce 1924 vůbec první zlatou medaili pro Československo.

Gymnastika ve světě

Nejúspěšnějším olympijským medailistou mezi gymnasty je Nikolai Andrianov ze Sovětského svazu. Celkem získal 15 medailí (7 zlatých, 5 stříbrných a 3 bronzové) a byl nejúspěšnějším mužským olympionikem do chvíle, než jej na olympiádě v Pekingu v roce 2008 překonal plavec Michael Phelps, který má na kontě celkem 22 medailí.

Mezi ženami si drží prvenství krajanka Larisa Latyninová, která mezi lety 1956–1964 posbírala 18 medailí, což zatím žádná jiná sportovkyně nedokázala. Čtrnáctiletá Rumunka Nadia Comaneciová v Montrealu v roce 1976 pro změnu získala nejvyšší známky od všech rozhodčích a jako první gymnastka dosáhla na tzv. Perfect 10.

V Riu by mezi favority opět patří ruští gymnasté, které se budou snažit zastavit především asijští reprezentanti. Před čtyřmi lety v Londýně však zlatou medaili v týmové soutěži získaly Američanky, s kterými bude také třeba počítat.

Soutěže ve sportovní gymnastice probíhají

od soboty 6. srpna do čtvrtka 11. srpna a od neděle 14. srpna do úterý 16. srpna

Stadion

Olympijský stadion v Riu

Soutěže

14 - muži: týmová soutěž, víceboj, prostná, kruhy, bradla, hrazda, kůň na šíř, přeskok; ženy: týmová soutěž, víceboj, prostná, bradla, přeskok, kladina

Počet účastníků

222 - 124 žen a 98 mužů

Čeští gymnasté

David Jessen - víceboj

Čeští gymnasté

Gymnastika patřila vždy ke sportům, ve kterých čeští reprezentanti vždy excelovali nejvíce. Velkým dílem k tomu přispěla sokolská tradice. Zlatou medaili přivezli čeští gymnasté z olympiád dvanáctkrát, sedm z nich pak legendární Věra Čáslavská. Bývalá předsedkyně olympijského výboru vybojovala v 60. letech tři zlata v Tokiu a v Mexiku získala ještě o jedno víc.

Shodou okolností druhá jmenovaná olympiáda probíhala právě v době sovětské okupace a okouzlující Čáslavská, na jejíž svatbu s atletem Josefem Odložilem přímo v Mexico City dorazilo kolem 10 000 lidí, se stala symbolem odporu proti SSSR. Při slavnostním ceremoniálu, kdy začala hrát ruská hymna, se odklonila od ruských gymnastek a hlavu sklopila k zemi.

Česko ale disponovalo nejen nadanými gymnastkami, ale i gymnasty. Kromě Šupčíka získal zlatou medaili také Alois Hudec či Ladislav Vácha, který na olympiádě posbíral celkem pět cenných kovů. Doba, kdy Česká republika patřila mezi gymnastické velmoci, je však dávno pryč, a na olympijskou medaili čeká již od roku 1980. Posledním medailistou se stal Jiří Tabák, který na olympiádě v Moskvě získal bronz za sestavu na kruzích.

Na olympiádě v Riu se představí pouze jeden gymnasta, kterým je devatenáctiletý David Jessen, syn bývalé vicemistryně světa na kladině Hany Říčné. Bojovat bude ve víceboji. Naopak gymnastky v kvalifikaci konané přímo v Riu neuspěly, a tak si na novou Věru Čáslavskou budeme muset počkat minimálně další čtyři roky.

Jednotlivé disciplíny

Bradla

Bradla žen jsou ve skutečnosti dvě spojené žerdě. Muži je mají ve stejné výšce, ženy jednu ve výšce 155 cm a druhou ve 235 cm. Gymnastky na nich předvádějí toče a veletoče, letové prvky na jedné žerdi i z jedné žerdě na druhou a povinnou součástí cvičení je i seskok, kterým je často salto, na nejvyšší úrovni i vícenásobné.

Přeskok

Nářadím na přeskok býval kůň. Po roce 2000 ho ale nahradil přeskokový stůl s podstatně větší pohmatovou plochou, která umožňuje předvádění obtížnějších přeskoků. K přeskoku používají gymnasti odrazový můstek. Gymnasté a gymnastky se při přeskoku musejí odrazit rukama od stolu.

Kladina

Kladina je pět metrů dlouhé břevno široké pouhých deset centimetrů, umístěné ve výšce jednoho a čtvrt metru. Gymnastky na něm předvádějí kromě skoků a obratů i náročné akrobatické prvky jako jsou přemety a salta. Kvůli úzké ploše nářadí je obtížné hlavně udržování rovnováhy při cvičení.

Prostná

Prostná žen jsou cvičena na koberci o rozměrech 12×12 metrů. Oproti prostným mužů jsou sestavy žen doprovázené hudbou a součástí hodnocení je i posuzování estetické stránky pohybu. Gymnastky cvičí gymnastické i akrobatické prvky, jakými jsou přemety a salta.

Kůň našíř

Sestava na koni je charakteristická točivými a kyvadlovými pohyby (např. stříže), které jsou prováděny na všech částech koně. Velmi populární jsou tzv. americká kola s nohama od sebe, které sestavě dodávají kreativitu a pestrost. Sestava na koni je obvykle velmi složitá a je to vskutku přehlídka síly, dynamiky, rovnováhy a schopnosti koordinace těla.

Kruhy

Nářadí zvané kruhy tvoří dva dřevěné kruhy o průměru 18 cm připojené na lanech dlouhých 300 cm, které jsou pevně přichyceny na železné konstrukci. Toto nářadí je asi nejjasnější ukázkou gymnastické síly. Sestavy obsahují švihové prvky a hlavně silové výdrže. Gymnasta musí mít kontrolu nad kruhy a usiluje o to, aby se během sestavy co nejméně houpal. Nejtěžším prvkem je rozpor.

Hrazda

Je to 240 cm dlouhá ocelová tyč, která je umístěna 255 cm nad žíněnkou. Nejcharakterističtějšími prvky na tomto nářadí jsou veletoče, jak vpřed, tak vzad. A nejen to, do těch ještě gymnasté zapojují obraty, různé letové prvky a také prvky vyžadující velkou ohebnost. Sestavy na tomto nářadí se stávají stále pestřejšími a zajímavějšími díky mnoha vazbám a přeletům nad hrazdou. Vazbou je nazývána kombinace více složitých prvků po sobě, které jsou ohodnoceny lépe, než kdyby je gymnasta předvedl zvlášť.

Zdroj
ČT sport, gymnet.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články