Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Profil sportu: Skoky do vody

V bazénech na olympiádě v Riu de Janeiro se během srpna rozdá hned několik desítek sad medailí. O osm z nich budou bojovat skokani a skokanky do vody. Právě v této disciplíně získali Češi pod pěti kruhy doposud jediné dvě plavecké medaile, v Brazílii však žádný český reprezentant není. Divácí se ale mohou těšit na atraktivní souboje dominantní Číny proti zbytku světa.  

Čínské skokanky do vody Wang Chao a Čchen Žeo-Len
zdroj: ČTK/AP/ autor: Michael Sohn

Odraz z prkna, co nejatraktivnější letová fáze, která zaujme rozhodčí, a dopad do bazénu. Tak v současnosti vypadají skoky do vody. Když se však tento sport poprvé objevil na olympijských hrách 1904 v americkém St. Louis, soupeřili muži na desetimetrové věži v co nejdelším skoku.

Trend se ale od té doby zásadně změnil. Během pár let přibyly skoky z třímetrového prkna a v obou disciplínách začaly soupeřit i ženy. V této ustálené podobě fungovaly skoky do vody od Her v roce 1928 až do olympiády v Sydney 2000.

V Austrálii došlo k zásadní revoluci, kdy přibyly synchonizované skoky dvojic, a v současnosti tak má soutěž skokanů a skokanek do vody hned osm disciplín. Pravidla však už dlouhou dobu zůstávají neměnná. O vítězi rozhodne série skoků, během které jsou závodníci hodnoceni na stupnici od 1 do 10 na základě obratnosti a elegance.

Body se odvíjejí také od obtížnosti skoku. Jaký druh manévru zvolí a kolik jich dokáže předvést, např. vrutů, salt či otoček. Vše následně v individuálních závodech hodnotí sedmička sudích, která sleduje techniku, odskok, provedení i dopad do vody.

V synchronizovaném skákání je porota rozhodčích devítičlenná. Čtyři mají na starost provedení jednotlivých skoků a pět samotnou synchronizaci – jak se páry kopírují ve výšce, vzdálenosti od skokanského prkna, rychlosti rotací a dopadu do vody.

Soutěž skokanů do vody probíhají

Od pátku 7. srpna do neděle 20. srpna

Stadion

Maria Lenk Aquatics Centre

Soutěže

8 - jak muže, tak ženy čekají skok z třímetrového prkna, desítimetrové věže a obě disciplíny v podání dvojic

Počet účastníků

136

Bez české účasti

Jediná česká medaile, současná vláda Číny

Skokanská prkna nad vodní hladinou přinesla českému plavání doposud jediné olympijské plavecké medaile v historii. Postarala se o ně Milena Duchková v letech 1968, kdy získala fantastickou zlatou medaili, a 1972 (stříbro) při skocích z 10 metrů. Do Brazílie ale žádný český skokan nevyráží.

V Riu se proto čeští fanoušci mohou těšit zejména na souboje zahraničních hvězd. Celkově se olympiády zúčastní 136 mužů i žen a největšími favority budou opět reprezentanti Číny, kteří po Američanech v posledních letech převzali pozici skokanské velmoci.

Na olympiádě budou hájit hned šest zlatých medailí z Londýna, kde jejich nadvláda byla patrná zejména v ženské kategorii, v níž opanovaly všechny disciplíny. Nejvýrazněji se na tom podílely Wu Minxia, která získala nejcennější kov na trojmetroveém prkně v individuálním závodě i ve dvojicích, a Čchen Žuo-Lin, jíž se stejný počin povedl na desetimetrové věži. A obě závodnice se představí také v Riu de Janeiro.

Ilja Zacharov
zdroj: isifa/Gettyimages autor: Al Bello

Velká pozornost bude mezi ženami směřována také na patnáctiletý čínský supertalent Ren Xi, jež zazářila na testovacích závodech v Brazílii.

V mužské kategorii mají v individuálních závodech Číňani co napravovat. Zatímco mezi dvojicemi nenašli v Londýně konkurenci, mezi jednotlivci získali jen stříbra. Na trojmetrovém prvknu totiž slavil Rus Ilja Zakarov a na desetimetrové věži Američan David Boudia. Oba vítězové budou své zlato obhajovat i v Riu.

Fanoušci i fanynky se pak mohou těšit na oblíbeného britského skokana Toma Daleyho, jenž na domácích Hrách zaznamenal bronz na desetimetrové věži.

Hlavní zprávy