Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Profil sportu: Lukostřelba

Historie lukostřelby je stará více než 10 tisíc let. Tradiční sport se však v olympijském programu objevoval až do roku 1972 s přestávkami. Potvrdí v Riu obrovskou převahu závodníci z Jižní Koreji, nebo se prosadí spíše Evropané?

Marco Galiazzo
zdroj: Isifa/EPA

Závodníci střílejí na terč s pěti soustřednými kruhy o celkovém průměru 122 cm ze vzdálenosti 70 metrů. Střední část tvoří zlatý kruh, měří pouhých 12,2 cm, a pokud jej lukostřelec trefí, dostává deset bodů. Soutěží se vyřazovacím způsobem, pavouk se určuje v kvalifikaci. Každý eliminační souboj se střílí na čtyři série po třech šípech. Vyšší nástřel posouvá lukostřelce do dalšího kola.

Poprvé se lukostřelba objevila na olympijských hrách v roce 1900 v Paříži. Stejně jako o čtyři roky později však byly soutěže bez mezinárodní účasti. Prvním uznávaným olympijským vítězem se tak stal až na prvních londýnských hrách v roce 1908 Brit William Dod. Poté byl tento sport z programu vypuštěn. Objevil se ještě v roce 1920 v Antverpách, nastálo se však vrátil až v Mnichově 1972.

Asi nejzajímavějším dějištěm soutěží se stal v Aténách 2004 Panathénský stadion, rodiště novodobých olympijských her. Na minulých Hrách v Londýně se soutěžilo na posvátné kriketové půdě na stadionu Lord’s Cricket Ground, který ozdobil svým tiskovým střediskem architekt Jan Kaplický.

Jednou z lukostřeleckých velmocí je bezesporu Jižní Korea. V týmových soutěžích, které jsou v programu Her od roku 1988, získala tato země čtyři zlata mezi muži a všechny nejcennější kovy mezi ženami. V individuální soutěži mužů Korea čekala na svého vítěze až do Londýna, kde triumfoval Oh Jin-Hyek.

Lukostřelecké soutěže probíhají

Od soboty 6. srpna do pátku 12. srpna

Stadion

Sambodrom Marques de Sapucai

Soutěže

4 – individuální závod mužů a žen, týmové závody mužů a žen

Počet účastníků

128: 64 mužů a stejný počet žen (každá země může mít maximálně šest sportovců – tři muže a tři ženy v individuální soutěži a jeden tým o třech členech v týmovém klání)

Bez české účasti

Ještě žádný z lukostřelců ani lukostřelkyň nedokázal vítězství na Hrách v individuálních soutěžích od roku 1972 obhájit. Jedině Američan Darrell Pace vyhrál turnaj dvakrát, jenže v rozmezí osmi let v Montrealu a Los Angeles.

Nyní budou ve startovních listinách tři držitelé zlata: vítězka z Londýna Korejka Ki Po-pe, Ital Marco Galiazzo (z Atén) a Ukrajinec Viktor Ruban (z Pekingu). Pro posledně dva jmenované jsou to v Riu už čtvrté olympijské hry.

V Brazílii se projeví nemalá výměna generací, hned pro 66 účastníků půjde o olympijský debut. V Riu se představí také šest nováčkovských týmů, včetně Slovenska nebo třeba Nepálu.

Lukostřelba je jedním ze sportů, který může na olympiádě provozovat jedno z nejširších věkových spekter. Nejstaršímu účastníku Gantungsi Jantsanovi z Mongolska je 44 let, nejmladšímu Chilanovi Ricardu Sotovi bude na začátku Her 16 let.

Čeští lukostřelci na olympijskou medaili čekají marně. Nejblíže k ní byla v roce 1980 Zdenka Padevětová, v Moskvě skončila čtvrtá. Na letošních Hrách Česká republika v lukostřelbě zastoupena není.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články