Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Profil sportu: Judo

Judo patří k základním japonským bojovým uměním, je také jedním z nejrozšířenějších úpolových sportů. Jde o způsob sebeobrany neozbrojeného člověka nedestruktivním způsobem. Judo znamená v japonštině jemná cesta. Jeho principem je využití síly protivníka ke zneškodnění, ale nikoliv k jeho úplné likvidaci.

Judo
zdroj: AP autor: Markus Schreiber

Zatímco mnohé sporty marně hledají svůj původ, judo vzniklo v roce 1882, když profesor Džigoró Kanó vytvořil nový bojový systém, aby se mohl lépe bránit silnějším soupeřům. Ještě na střední škole vážil pouze 45 kg a byl často terčem šikany. Vyšel přitom z různých škol džiu-džitsu a nakonec založil školu vlastní, ve které vyučoval nové bojové umění. Když se později Kanó stal ministrem školství, prosadil judo jako povinný sport do škol a změnil ho v ucelený tělovýchovný systém.

Když se Tokio stalo v roce 1964 pořadatelem olympijských her, mohli pořadatelé zařadit do programu jeden sport dle vlastního výběru. A tak se judo dostalo i na program největšího sportovního svátku. Japonsko se ale při premiéře dočkalo i zklamání, v kategorii bez rozdílu vah totiž nezvítězil domácí favorit Akio Kaminaga, ale nizozemský obr Anton Geesink. Od roku 1992 bojují o olympijské kovy v judu i ženy, v Riu se bude rozdělovat celkem 14 sad medailí v sedmi váhových kategoriích.

Zápasová žíněnka zvaná tatami je čtvercová a samotné zápasiště široké 8-10 metrů. Každý souboj trvá pět minut, v případě nerozhodného výsledku se o tři minuty prodlužuje. Od OH v Pekingu došlo ke změně hodnocení - bylo zrušeno koka a rozhodčí tak zdařilé techniky může ohodnotit pouze stupni yuko, waza-ari či ippon, který automaticky znamená konec zápasu. Turnaj je organizován jako vyřazovací pavouk s opravami, takže jedna porážka ještě nezavírá cestu k medailím.

Vznik českého juda se datuje k roku 1919, kdy původně vysokoškolský sport zahájil první kurzy, na něž navázala armáda s kurzy sebeobrany. Čeští judisté vybojovali řadu mezinárodních úspěchů, na olympijskou medaili však dosáhl pouze Vladimír Kocman v kategorii nad 95 kg v Moskvě 1980. Ve 2. kole sice prohrál na ippon s pozdějším vítězem Francouzem Angelem Parisim, ale pavoukem oprav se probil až k zápasu o 3. místo, kde porazil Paula Radburna z Velké Británie.

Lukáš Krpálek
zdroj: AP autor: Markus Schreiber

Česká republika bude mít v judistických soutěžích v Riu tři zástupce. Na medaili si věří Lukáš Krpálek. Dvojnásobný mistr Evropy a mistr světa z roku 2014 byl už před čtyřmi roky v Londýně velkou nadějí. Při těžkém losu ale tehdy skončil na sedmém místě. Krpálek si před OH zvedl sebevědomí bronzovou medailí na turnaji Masters v mexické Guadalajaře.

Účast v Riu si zajistil i Jaromír Ježek, a to stříbrem na Grand Prix v Almaty. Startovat tak bude už na třetích Hrách po Pekingu 2008 a Londýně 2012. V Riu se chystá ukončit kariéru, ale dlouho se zdálo, že se do Brazílie nepodívá. Vinou opakovaných zdravotních problémů totiž přišel o důležité turnaje a těsně před Hrami se mu nedařilo připsat si větší počet bodů kvůli výpadkům v úvodních kolech.

Soutěže v judu probíhají:

Od soboty 6. srpna do pátku 12. srpna

Stadion:

Barra Olympic Park - Carioca Arena 2

Soutěže:

Muži: do 60 kg, 66 kg, 73 kg, 81 kg, 90 kg, 100 kg, nad 100 kg

Ženy: do 48 kg, 52 kg, 57 kg, 63 kg, 70 kg, 78 kg, nad 78 kg

Česká účast:

Jaromír Ježek - 73 kg, Lukáš Krpálek 100 kg, Pavel Petřikov - 60 kg

Na OH postoupí na základě kontinentální kvóty; pokud by uspěl v Almaty ve finále, mohl mít jistou přímou účast a uvolnil by další místo pro jiného českého reprezentanta Michala Horáka.

V Riu bude zápolit i Pavel Petřikov, který si účast pojistil na mistrovství Evropy v Kazani díky dělenému 9. místu. Z turnaje Masters v Guadalajaře se Petřikov kvůli zdravotním problémům omluvil, aby neohrozil svůj start na olympijských hrách.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články