Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Profil sportu: Jachting

Jachting je sport provozovaný na lodích poháněných silou větru. Plavba na lodi s plachtami je už pravěký vynález používaný jako způsob vodní dopravy tisíce let. Soutěžení plachetních lodí spatřilo světlo světa v Nizozemí asi v 17. století, odtud se brzy rozšířilo do Anglie. V roce 1851 vyzval jachetní klub v New Yorku své členy k prvnímu souboji a založil tak tradici Amerického poháru, což je nejstarší dodnes existující sportovní soutěž na světě. Od roku 1945 se pak jezdí jiný slavný závod jachet ze Sydney do Hobartu.

Jachting
zdroj: AP autor: Theron Kirkman

Olympijskou premiéru jachtingu v Aténách 1896 překazilo bouřlivé počasí, nad výsledky z Paříže o čtyři roky později zase bouří pro změnu historici. Regata totiž porušovala několik zásadních olympijských pravidel. V některých třídách se jelo více finálových závodů, někdy i s handicapy a vítězové dostávali peněžité ceny.

Ve vnitrozemském St. Louis jachty z pochopitelných důvodů chyběly a tak většina olympijských historiků uznává za premiéru jachtingu až londýnskou regatu v roce 1908. Tehdy se také poprvé a naposledy v olympijské historii dostala do programu her motoristická disciplína, závod motorových člunů. Muži a ženy společně závodí až od Soulu 1988.

Seznam tříd, ve kterých se rozdělovaly olympijské medaile, je velmi pestrý, a i když nepočítáme různé modifikace, dostaneme se přes 30 různých typů lodí. Navíc mezinárodní federace jejich počet stále zvyšuje, když při cestě ke zlevnění jachtingu škrtá nejnákladnější, ale zároveň i nejatraktivnější třídy. Také proto se v Riu už nepředstaví poslední velká kýlová loď Star.

V jachtingu na olympijských hrách v Belgii třikrát reprezentoval bývalý předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge, ale nejslavnějším olympionikem v tomto odvětví je Dán Paul Elvström, který v třídě Finn a předtím Firefly vyhrál čtyřikrát v řadě mezi lety 1948 a 1960 a reprezentoval ještě v 60 letech na olympiádě v Soulu.

Jachtařským soutěžím kralují přímořské státy, mezi medailisty už se však zařadilo i Česko. Lenka Šmídová si v Sydney 2000 vyjela v třídě Evropa nečekanou 7. příčku, o čtyři roky později v Aténách pak vstoupila ziskem stříbra do historie.

Jachtařské soutěže probíhají:

Od pondělí 8. srpna do čtvrtka 18. srpna

Stadion:

Marina da Glória

Soutěže:

Muži: RS:X, Laser, Finn, 470, 49er

Ženy: RS:X, Laser radial, 470, 49er FX

Mix: Nacra 17

Počet účastníků:

381

Česká účast:

Veronika Kozelská-Fenclová - Laser Radial

Viktor Teplý - Laser Standard

Karel Lavický - RS:X

V Riu se ji pokusí napodobit Veronika Kozelská-Fenclová. Na Marina da Glória bude zápolit v třídě Laser Radial. Chybět nebude ani Viktor Teplý, který si účast zajistil kvalifikací v třídě Laser Standard završenou Světovým pohárem na Mallorce. Teplý tak naváže na olympijskou účast v Londýně, kde obsadil 28. místo a do finále neprošel.

Na Hrách nakonec bude startovat i třicetiletý surfař Karel Lavický. Kvalifikace v dubnu na Mallorce mu sice těsně unikla, ale byl náhradníkem a na poslední chvíli zabral uvolněné místo od Norska. Lavický ve třídě RS:X závodil na olympiádě i před čtyřmi lety v Londýně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy