Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Profil sportu: Golf

Po dlouhých 112 letech se rozehrají golfové turnaje pod pěti kruhy. Golf se během minulého století stal přirozeně globalizovanější a masovější zábavou a jeho přijetí zpět na olympiádu se zdá být logické. Nic na tom nemění ani zvláštní pachuť, která se dostavila v posledních týdnech s diskutovanými omluvenkami předních světových golfistů. Skvěle obsazený turnaj žen, aktuální forma největšího favorita mužského turnaje nebo zcela nové olympijské golfové hriště na pobřeží v Barra da Tijuca – to budou hlavní lákadla golfových soutěží v Riu. Pro české fanoušky se k nim přidá i účast nejlepší české hráčky Kláry Spilkové.

Henrik Stenson
zdroj: ČTK autor: David Davies

Loni vytyčený cíl předsedy MOV Thomase Bacha, tedy přivést do Ria golfové hráče z co největšího počtu zemí, se vydařil. Kvalifikační metoda svedla dohromady 120 sportovců z celkem 41 zemí, kdy za každý stát startují s výjimkami (více hráčů v první patnáctce světového žebříčku) vždy maximálně dva nejlepší. Oba olympijské turnaje tak slibují velmi různorodá, vyrovnaná a do jisté míry i nepředvídatelná pole sportovců, kteří se jinak na jednom turnaji nemají možnost potkat.

Favorité mužského turnaje

Hlavním favoritem mezi muži je světová pětka Švéd Henrik Stenson. Jeho aktuální forma je skvostná: na konci června vyrál turnaj BMW International Open, aby pak o tři týdny později velkolepým způsobem zvítězil i na třetím majoru sezony The Open Championship. Jeho souboj na závěrečných jamkách s americkou ikonou Philem Mickelsonem byl zcela jistě jeden z nejhezčích momentů historie golfu. Skórovací slavnost Stenson dovršil za 264 ran, novém nejnižším skóre celé více než stodvacetileté historie turnajů kategorie major, kdy se hrají na 72 jamek.

Američtí hráči Rickie Fowler (vlevo) a Bubba Watson
zdroj: Reuters

Zkušenosti s výhrou na některém ze čtyř největších turnajů (tzv. majoru) mají i oba Britové Danny Willett a Justin Rose nebo Němec Martin Kaymer. Toho doplní ve stejných národních barvách i hráč českého původu Alex Čejka. Mezi celkovými dvaadvaceti Evropany bude dále např. irská legenda Pádraig Harrington nebo nejmladší vítěz turnaje Evropské tour, Ital Matteo Manassero. Zajímavé bude sledovat i "neznámé" hvězdy Asijské tour, Thajce Kiradecha Aphibarnrata nebo Inda Anirbana Lahiria. Mezi velkými favority pak samozřejmě budou i hráči jediné čtyřčlenné výpravy – Američané Watson, Fowler, Reed a Kutcher –, kteří jsou všichni v aktuálním světovém žebříčku mezi patnácti nejlepšími.

Neúčast neomlouvá

Nejen američtí hráči však do Ria nejedou v nejsilnější možné sestavě. Z mužského turnaje se totiž odhlásila zhruba čtvrtina potenciálního startovního pole, a to včetně tabulkově nejlepších hráčů posledních dvou let – Australana Jasona Daye, Američana Jordana Spiethe a Brita Roryho McIlroye. Ten zároveň pozici golfového turnaje mezi olympijskými sporty zpochybnil několika prohlášeními a jako jediný dal jasně najevo, že jeho rozhodnutí necestovat do Ria pravděpodobně nesouvisí s oficiálním důvodem obavy z viru zika, jak uvedla většina omluvených.

Je to velmi jiná situace než před sedmi lety, kdy se o návratu golfových turnajů mužů a žen na olympijské hry rozhodovalo. Mezinárodní olympijský výbor tehdy přesvědčila právě i podpora od předních profesionálních hráčů a hráček, které se Mezinárodní golfové federaci (IGF) při prezentaci a lobování dostalo.

Absence nyní jasně vypovídají o tom, že je nutné obnovit diskuzi o pozici (zvláště mužského) golfového turnaje v nabité sezoně. Nebodovaný turnaj v Riu je vklíněn do náročných měsíců konce sezony během července, srpna a září se mimo něj konají také dva majory, čtyři turnaje závěru Americké tour a tradiční souboj amerických a evropských hráčů Ryder Cup. Právě ten je také historicky zvláště pro americké hráče prioritní příležitostí, při které mohou hájit národní barvy.

Olympijské golfové hřiště:

Jedním z diváckých lákadel bude zcela jistě i olympijské golfové hřiště, které bude hostit jak ženský, tak mužský turnaj. Zcela nových osmnáct jamek se nachází v jižní části Barra de Tijuca, tedy v těsné blízkosti olympijské vesničky a hlavního areálu. Samotné hřiště, které navrhla legenda ženského golfu Amy Alcottová a designér Gil Hanse, má par 71. Netradiční norma pěti ran na závěrečné osmnácté jamce navíc slibuje napínavá finále.

Favoritky ženského turnaje

U žen je situace jiná – ačkoli je turnaj také nebodovaný a v náročném období – a do Ria jede celá světová špička v čele se světovou jedničkou a vítězkou letošního majoru ANA Inspiration, Novozélanďankou Lidií Ko. Bez výjimky budou startovat populární jihokorejské a americké hráčky, které obsadí čtyři, respektive tři místa. Nejlepší formu mají pravděpodobně Američanka Lexi Thompsonová s letošními sedmi umístěními mezi nejlepšími deseti a Jihokorejka Amy Yangová, která se do top ten letos dostala šestkrát. Její nejvýše postavená krajanka, Inbee Parková, mezitím bojuje se zraněním palce.

Šanci na obhajobu dávného zlata z roku 1904 bude mít Kanada. Na tehdejšího vítěze mužského individuálního turnaje George Lyona by mohla navázat Brooke Hendersonová, která je po červnovém vítezství na KPMG Women’s PGA Championship jednou z hlavních favoritek. Nejvýše postavenou evropskou hráčkou je Švédka Anna Norqvistová.

Lydia Ko
zdroj: Reuters autor: Kelvin Kuo

Nejen Češka Spilková pomůže většímu rozšíření

Díky Kláře Spilkové bude mít při návratu golfu na olympijské hry zastoupení i Česká republika. Naše nejlepší profesionální hráčka se díky formě z posledních dvou let kvalifikovala do Ria vcelku bez problému. Boj o medailové příčky by však byl příjemným překvapením. Zatím nejlepším umístěním na evropské tůře pro Spilkovou zůstává loňské dělené čtvrté místo na Scottish Open.

Důležitá je její účast ale spíše pro popularizaci golfu u nás. Po letošní první účasti Spilkové na zámořském turnaji kategorie major je Rio druhým důležitým mezníkem pro český golf, který na účast na úplných vrcholech sezony nebyl zvyklý. Je zároveň příjemné sledovat, že Spilková dává jasně najevo, že jsou pro ni olympijské hry důležité a že se na ně těší.

Turnaje v golfu probíhají

muži: od 11. do 14. srpna,

ženy: od 18. do 21. srpna.

Místo konání

Olympic golf course (v oblasti Barra de Tijuca)

Soutěže

2 – turnaj mužů a žen

Počet účastníků:

120 – 60 žen a mužů

Česká účast:

Klára Spilková

Klára Spilková
zdroj: ČTK autor: Němeček Pavel

Už teď je tak jasné, že stanovený cíl směrem k širšímu poli a tím i větší popularitě sportu se MOV pravděpodobně splní. Česká republika je přesným příkladem země, která by mohla mít o tento sport díky vlastní reprezentantce nebo nezanedbatelné možnosti sledovat jej v přívětivém čase na veřejné televizi větší zájem. Kvůli kvalifikačnímu principu i neúčasti předních hráčů v mužském turnaji navíc není nemožné, aby se medailistou stal někdo z méně známých hráčů nebo aby i díky turnaji v Riu někdo vystoupal do světové špičky.

Hned jak skončí souboje v Riu, startuje však pro IGF možná důležitější souboj. Tentokrát u kulatých stolů, kde se za rok bude rozhodovat o tom, zda golf zůstane olympijskou disciplínou i po olympiádě v Tokiu v roce 2020.

Formát turnaje:

Turnaj se hraje systémem tzv. na rány  je rozdělen do čtyř dnů (vždy čtvrtek až neděle), ve kterých hráči odehrají 18 jamek. Po sečtení všech ran na 72 jamkách vítězí hráč s nejnižsím skóre. Diváckou zajímavost zajištuje víkendové řazení hráčů dle aktuálního výsledku nebo případné play-off, tedy čtyřjamkové nedělní finále, které se hraje v případě rovnosti skóre hráčů na některé z medailových pozic.

Zdroj
ČT sport, Guardian, telegraph.co.uk, pgatour.com, nbcolympics.com [nbcolympics.com]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články