Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Profil sportu: Box

Box patří již k tradičním sportům v rámci olympijských her, soutěže v brazilském Riu de Janeiro však budou hned v několika aspektech revoluční. V mužských disciplínách se vrací souboje bez helem, pod pěti kruhy se poprvé v historii objeví profesionálové a značných úprav se dočkala také pravidla.

Olympijský box
zdroj: ČTK/AP autor: Ivan Sekretarev

Historie boxu sahá až do doby starého Egypta 3000 let před naším letopočtem a tento tradiční sport byl pod názvem pygmé také součástí antických olympijských her v 7. století př. n. l. Dovoleno bylo tehdy téměř vše až na chvaty, držení soupeře a úderů na pohlavní orgány. Boxeři měli pěsti omotané řemeny, až později si začali navlékat rukavice, které jim vydržely dodnes.

V rámci moderních letních olympijských her se box poprvé v programu objevil v roce 1904 v americkém St. Louis, kde všechny medaile posbírali domácí závodníci. Nebylo to nic překvapivého, jelikož právě Američané byli jedinými účastníky nové disciplíny. 

Od tohoto data se stal box tradičním sportem v rámci her. Chyběl pouze ve Stockholmu 1912, jelikož ho tehdy švédské zákony zakazovaly. Nejúspěšnější zemí více než stoleté historie je USA, která posbírala 109 medailí, z toho hned 48 zlatých. Druhá je v pořadí národů Kuba a třetí Rusko.

Profesionálové jdou do boje o medaile

Během této doby prošel box celou řadou úprav v rámci pravidel i vybavení a podobná situace nastane i na olympiádě v Riu, kde dojde asi k největším boxerským změnám v olympijské historii.

Tou první je možnost startu profesionálů. Ti měli až doposud účast pod pěti kruhy zakázanou. Jména jako Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman, Lennox Lewis či Vladimir Kličko sice na svém kontě zlato z olympiády mají, jenže to ještě byli amatéry. Od Her v Riu de Janeiro se však i ty největší hvězdy mohou poměřit s amatéry.

Pravdou však je, že do Brazílie žádné hvězdné jméno nepřijede. Spousta známých tváří o účast na Hrách nemělo zájem, někteří zase neprošli kvalifikací a situaci nepomohly ani organizace IBF s WBC, které vyhlásily, že boxery budou za případnou účast na olympiádě suspendovat.

V Riu se tak podle všeho objeví pouze tři boxeři se statusem profesionála. Mezi nimi jsou Thajec Amnat Ruenroeng a Kamerunec Hassan N'Dam N'Jikam.

Po 32 letech bez helem

Možná účast profesionálů je spojena i se změnou vybavení. Po 32 letech budou boxeři soupeřit bez ochranných přileb. Světová boxerská federace AIBA povinnost amatérům nosit helmy zrušila už před třemi lety a její rozhodnutí přijal za své i výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru. "AIBA předložila lékařské a technické záznamy, které ukazují, že otřesy mozku jsou častější s helmami než bez nich," řekl mluvčí MOV Mark Adams.

Boxeři naposledy na OH startovali bez přileb v roce 1980 v Moskvě. Změna se však netýká ženských disciplín, které se pod pěti kruhy poprvé objevily v roce 2012 v Londýně. Boxerky budou i nadále využívat helem.

Boxerské soutěže probíhají:

Od pátku 6. srpna do neděle 21. srpna

Stadion:

Riocentro

Soutěže:

13 – z toho deset mužských a 3 ženské

Bez české účasti

Zásadní změny v pravidlech

Přibližování amatérského a profesionálního boxu se projevilo také u pravidel zápasu samotného. Na olympiádě budou i nadále muži bojovat tři kola po třech minutách, ženy čtyři kola po dvou minutách, zásadních změn doznal ovšem systém bodování.

O vítězi totiž podobně jako v profi boxu rozhodne sečtení bodovacích lístů od třech rozhodčích z pěti. Sudí po každém kole udělí deset bodů tomu boxerovi, který podle něj dával lepší údery, byl aktivnějším, techničtějším či měl lepší taktiku. Protivník pak získá devět bodů, případně osm, sedm nebo šest bodů.

Bodovací lístky budou po každém kole odevzdány a z nich se vylosují tři, jejichž bodování určí vítěze. Ke zbývajícím dvěma se nebude vůbec přihlížet.

Bojovat se bude o 13 medailí, ovšem bez Čechů

O medaile se tímto způsobem bude bojovat hned ve třinácti disciplínách. V mužské kategorii jich je deset, lehká muší váha (do 49 kg), muší váha (do 52 kg), bantamová váha (do 56 kg), lehká váha (do 60 kg), lehká velterová váha (do 64 kg), velterová váha (do 69 kg), střední váha (do 75 kg), polotěžká váha (do 81 kg), těžká váha (do 91 kg) a supertěžká váha (nad 91 kg). Ženy se střetnou o tři sady medailí v muší váze (do 51 kg), lehké váze (do 60 kg) a střední váze (do 75 kg).

Mezi účastníky však poprvé od roku 1988 nebude žádný český zástupce. Český nebo československý box za svoji historii nasbíral tři zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Naposledy v Sydney 2000 získal v kategorii do 81 kg druhé místo Rudolf Kraj, do Brazílie se ale žádný z Čechů kvalifikovat nedokázal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články