Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Předseda ČOV Kejval: Rozhodnutí ohledně Ruska mě nepřekvapilo

Praha – Mezinárodní olympijský výbor neudělil ruským sportovcům plošný zákaz startu na Hrách v Riu de Janeiro. Jiří Kejval, předseda ČOV, považuje rozhodnutí za rozumnou volbu. Systém boje proti dopingu se však podle něj musí změnit. Osud ruských sportovců je nyní v rukou jednotlivých federací.

"Teď mají všichni horké hlavy. Je dvanáct dní do začátku Her. Někdo by chtěl trest, někdo ne. Situace se nicméně po olympiádě uklidní a mohl by to být významný precedens. Pokud totiž rozhodnete o jednom sportovním odvětví nebo o jedné zemi, tak to nikdy nepřinese nic dobrého. V demokratických principech je otázka kolektivní viny věcí, která nefunguje," řekl Kejval.

Čekalo se, že MOV zakáže Rusům účast na sportovním vrcholu letošního roku. O vyloučení sborné však rozhodnou až jednotlivé federace, což předseda českého olympijského výboru kvituje.

Je nám líto, video expirovalo.
Kejval: Rozhodnutí MOV mě nepřekvapilo. Je to rozumná volba

"Federace mají přesné záznamy o tom, jakým způsobem se chovají jednotliví sportovci, ale i jednotlivé federace. Mají informace, do jaké míry se podrobují pravidelným dopingovým testům, kdežto Mezinárodní olympijský výbor má tyto informace vždy jen zprostředkované," pokračoval.

Vzhledem k časové tísni bude problematické, ne-li nereálné, detailně zkontrolovat všechny sportovce. "Myslím si, že to bude složité, protože finální rozhodování záleží na laussanském sportovním odvolacím soudu (CAS, poznámka autora), a očekávám, že tam bude celá řada sporných případů, které se budou řešit na poslední chvíli," uvedl Kejval s dodatkem, že tento soud bude chtít Česká republika využít i v případě Martiny Sáblíkové.

Rusko má podle předsedy ČOV dlouhodobé problémy s dodržováním dopingových pravidel, není však jediné. "Na podzim se sejde velká skupina lidí, která bude diskutovat o tom, co bude dál s bojem proti dopingu. Systém se stoprocentně musí změnit, to je evidentní," zakončil Kejval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články