Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Olympiáda v Tokiu přinese návrat baseballu i premiéru softbalu. Češi chtějí být při tom

Praha - Návrat baseballu do programu olympijských her ještě nebyl ani definitivně potvrzen a Češi už měli plán směřující k účasti v Tokiu 2020. Ve středu Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že se baseball od příštích Her vrátí do soutěží pod pěti kruhy a čeští hráči chtějí být při tom. Stejné ambice mají i softbalistky.

"Olympijský sen začal žít a uděláme vše, abychom postoupili do závěrečného turnaje," vyhlásil Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace, který je potvrzením baseballu do rodiny olympijských sportů nadšen.  

"Zvýší to jeho význam. Speciálně v Evropě a v České republice je to zásadní ukazatel. Vzroste konkurence a kvalita, baseball získá více nezávislosti na profesionálních ligách. Centrum dění se už léta začíná přesouvat do Asie a hry v Tokiu to jenom zdůrazní," vysvětloval Ditrich důvod své radosti.

"Pro náš sport teď bude největší výzva usadit se mezi olympijskými sporty natrvalo," myslí si předseda České softbalové asociace Gabriel Waage. Podle hlavního reprezentačního trenéra Pavla Křiváka je potvrzení olympijského statusu hlavně motivací k další práci a zlepšování se.

Vzhůru do Tokia

Už koncem loňského roku vyhlásila baseballová asociace projekt Road to Tokio. Ten je založen na vzdělávání trenérů a rozvoji mládeže. "Kouče vysíláme na zahraniční stáže. Snažíme se, aby junioři hráli co nejvíce zahraničních turnajů. Kadeti bojují nyní o top deset na mistrovství světa v Japonsku," popsal Ditrich, kudy do Tokia.

Podoba evropské kvalifikace na olympijské hry doposud není známa. Český tým se ale určitě porve o postupové místo s Nizozemskem a Itálií. "Věřím, že Evropa bude mít minimálně jedno postupové místo do Tokia. O to chceme bojovat," řekl Ditrich. Na posledním evropském šampionátu skončilo Česko čtvrté.

Těžká cesta na olympiádu

Systém softbalové kvalifikace bude schvalovat mezinárodní federace v září. Češky budou bojovat s největší pravděpodobností na společném kvalifikačním turnaji pro Evropu a Afriku, přičemž ve hře bude pouze jedno místo.

"Je to můj největší sen a udělám všechno pro to, aby se splnil," uvedla reprezentační nadhazovačka Veronika Pecková, která už v devatenácti letech patří k hlavním oporám národního týmu. Trenéři věří, že by mohla zazářit i v kvalifikaci.

Do Tokia pojede stejně jako v baseballu pouze šest týmů, Japonky, které patří spolu s Američankami mezi nejúspěšnější softbalové velmoci, budou mít účast jako pořadatel jistou. Stejnou pozici mají v baseballu Japonci.

Vzestup českého baseballu

Čeští baseballisté mají vysoké ambice, což prokázali v březnové kvalifikaci na World Baseball Classic, neoficiálním mistrovství světa. V Mexiku jen těsně prohráli s domácími profesionály a s Nikaraguou. "Proti profesionálům jsme ukázali skvělé výkony. Máme na to bojovat v kvalifikaci o postupové místo na olympijské hry, ale bude to dlouhá a nelehká cesta," řekl sebevědomě Mike Griffin, kanadský trenér českého národního výběru.

Další ostrý test čeká české baseballisty v září na mistrovství Evropy v Nizozemsku. Tam chce český tým vybojovat historicky první medaili. V Česku baseballu stoupá mládežnická základna. V současné době ho hraje přes 3000 dětí, celkově má asociace přes 6000 členů a dohromady zde působí 55 klubů. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články