Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Možná se rodí zajímavý příběh, zářily kouzelnice Strýcová a bomberka Šafářová

Rio de Janeiro – Až do olympiády v Riu de Janeiro neprohrály sestry Williamsovy pod pěti kruhy ve čtyřhře jediný zápas. Jejich sérii ale utnuly Barbora Strýcová s Lucií Šafářovou, které se tak postaraly o velkou senzaci. České tenistky po střetnutí rozdávaly úsměvy na všechny strany a děkovaly fanouškům včetně brazilských, kteří je hnali. Nyní věří, že triumf nad obhájkyněmi zlata by mohl započít zajímavý příběh.

Slavící Lucie Šafářová a Barbora Strýcová
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Česká dvojice se postarala na olympiádě v Riu o největší senzaci. Až dodatečně složený pár vyřadil v prvním kole trojnásobné olympijské vítězky sestry Serenu a Venus Williamsovy a uštědřil jim první deblovou prohru pod pěti kruhy.

"Tady je kouzelnice na síti," ukázala Šafářová na Strýcovou a ta hned na oplátku doplnila: "A tady je bomberka zezadu." Vzájemnými komplimenty vystihly obraz na kurtu - Šafářová skvěle prohazovala a Strýcová bodovala svými voleji.

"Bylo to úžasný. Měly jsme výbornou souhru proti nejlepšímu týmu světa," řekla Šafářová. "Neměly jsme co ztratit, tak se hraje jinak," uvedla Strýcová.

Svým výkonem strhly Strýcová s Šafářovou fanoušky v ochozech. Češi na tribunách, mezi nimi i další čeští olympionici, nezůstali osamoceni. K jejich skandování "Češi!" se přidali nečekaně i Brazilci. "Což bylo celkem vtipné. Podpora byla úžasná a hnala nás dopředu," řekla Šafářová. "Bylo to neuvěřitelné," dodala Strýcová.

Výkon českých tenistek trochu rozzuřil světovou jedničku Serenu Williamsovou, která se snažila hrát tvrději než jindy. U sítě pak Američance sršely jiskry z očí na českou stranu. "V jeden moment jsem zahrála rychlejší volej mezi nohama Venus, tak jsem si říkala: Teď si nasadím helmu a je konec, protože to začne střílet. Jdou do toho obě, a když začnou zuřit, tak jsem se někdy bála," řekla Strýcová.

K úhoně ale nepřišla. Češky naopak dokázaly svým výkonem americký pár "smrtelně zranit". Šafářová několikrát prohodila na síti špatně přebíhající Serenu. "Nó," smály se shodně Šafářová a Strýcová počínání Američanky. "Když přebíhala, tak jim to Lucka výborně četla. Ona jí to vlastně hlásila dopředu," řekla Strýcová.

Strýcová zase vládla na síti, ke které se tlačila při každé příležitosti. Nedala soupeřkám klid, dokázala si vyčíhnout údery a zakončovat voleji. "Hrají singlovým stylem. Jak dávají přímky, tak se na voleje chodí jednodušeji," řekla.

Při druhém mečbolu netrefila Venus dobře return a míč se pomalu snášel za základní čáru. "Říkala jsem: Foukej, foukej, větříčku," hlásila Strýcová. Obě doufaly, že jim výhra nad favoritkami pomůže také ve dvouhře. "Snad se ta vítězná vlna povalí dál," přitakala Šafářová. Druhé kolo dvouhry je obě čeká v pondělí.

Šafářová a Strýcová spolu odehrály druhý zápas čtyřhry a připsaly si skalp sester Williamsových. Přitom se Strýcová do olympijského páru dostala až poté, co Karolína Plíšková vzdala Rio kvůli obavě z viru zika. "Možná se rodí zajímavý příběh. Doufáme, že napíšeme ještě další stránky," řekla Strýcová. Druhou kapitolou bude úterní duel s Kanaďankami Eugenií Bouchardovou a Gabrielou Dabrowskou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články