Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

K první zlaté medaili v Riu se prostřílela Thrasherová, rozhodl bod

Rio de Janeiro - Zlatou střelu vyslala ze své vzduchové pušky v olympijském finále devatenáctiletá Američanka Virginia Thrasherová. Stala se tak první šampionkou celých olympijských her. Do finálového klání se nedostaly Češky Nikola Mazurová ani Adéla Bruns.

Virginia Thrasherová
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

Mladá Američanka porazila ve vyrovnaném finále s překvapivým vyústěním Číňanky Tu Li a obhájkyni londýnského zlata I S'-ling. Thrasherová přitom dosud nikdy na velkých závodech nevystoupila na stupně vítězů.

Nejvýš byla letos na Světovém poháru v Mnichově čtvrtá v malorážce, ve vzduchové pušce je v SP jejím maximem dokonce až sedmé místo. "Překonalo to mé nejdivočejší sny," řekla novopečená olympijská šampionka.

Tu Li, která už má dvě olympijská zlata a na střelnici v Riu v této disciplíně opanovala dubnový Světový pohár, s ní ve finále prohrála o bod.

Thrasherová se jako malá věnovala krasobruslení. Na střelbu přešla před pěti lety po rodinném výletu na lov. Hned první ranou na prvním lovu zastřelila jelena a přesná muška jí vydržela.

Do finále postoupila ze šestého místa. "Asi v polovině finále jsem si uvědomila, že bojuji o medaili. Ale rychle jsem tu myšlenku zaplašila a soustředila se na dýchání, na každou jednotlivou ránu," vyprávěla.

Je nám líto, video expirovalo.
Mazurová o jeden a půl bodu nepostoupila do finále

Češky skončily v kvalifikaci

Nikola Mazurová skončila v kvalifikaci osmnáctá, Adéla Bruns na 32. místě. Jednadvacetiletá Mazurová nastřílela 414,4 bodu a od finálové osmičky ji dělilo 1,5 bodu. Na postupových místech se krátce objevila jen v průběhu druhé položky. Bruns měla součet 411,8 bodu.

Česká republika má na disciplínu příjemné vzpomínky, Kateřina Emmons ve vzduchovce vybojovala v roce 2004 v Aténách bronz a o čtyři roky později v Pekingu zlato. Bruns získala v Londýně 2012 ještě pod dívčím jménem Sýkorová bronz ve své hlavní disciplíně, třípolohové malorážce. V té se stejně jako Mazurová představí v Brazílii ve čtvrtek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články