Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Ital Tommasone je první profesionál, který boxoval na olympiádě

Rio de Janeiro – Italský boxer Carmine Tommasone se stal prvním profesionálem, který absolvoval zápas na olympijských hrách. V sobotním duelu lehké váhy do 60 kilogramů porazil 3:0 na body Mexičana Lindolfa Delgada.

Italský boxer Carmine Tommasone po vítězství
zdroj: REUTERS autor: Peter Cziborra

Jako amatér se na OH nedostal, světová asociace mu dala šanci jako profesionálovi

"Mám hroznou radost, olympiáda je velký sen každého sportovce," komenotval svůj start dvaatřicetiletý Tommasone po výhře nad soupeřem mladším o jedenáct let. Když byl ještě amatér, neúspěšně usiloval o start na hrách v Pekingu.

Díky červnovému rozhodnutí světové asociace AIBA pustit na olympiády profesionály dostal druhou šanci. "Když jsem zjistil, že se mohu kvalifikovat, hned jsem se do toho pustil," řekl Ital, který si vybojoval účast v Riu minulý měsíc ve Venezuele.

V profesionálním ringu má za sebou 15 zápasů v Itálii a všechny vyhrál. "Tady je to hodně jiné. Boxuje se na tři kola, normálně se připravuji na deset nebo dvanáct kol. Je třeba jít na to chytře," uvedl Tommasone.

Nejzvučnější profesionální jméno už se na turnaji neobjeví

Hned v prvním utkání skončil olympijský turnaj pro Hassana N'Dama, který je největším jménem ze tří profesionálů v Riu. Někdejší šampion organizací WBO a WBA prohrál ve váze do 81 kg 0:3 s domácím Michelem Borgesem.

Dvaatřicetiletý Kamerunec si tak ani na druhý pokus nedokázal splnit sen o olympijské medaili, která mu unikla již v roce 2004 v Aténách, kde vypadl v kategorii do 75 kg ve čtvrtfinále. Poslední profesionál, který do Ria přijel je ve váze do 60 kg Amnat Ruenroeng z Thajska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články