Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Drahotová v závodě chodkyň vydřela 10. místo

Rio de Janeiro - Číňanka Li-ou Čchun ovládla po mistrovství světa také olympijský závod chodkyň na 20 km. Světová rekordmanka do poslední chvíle sváděla souboj s Mexičankou Mariou Gonzálezovou. Na stupních vítězů je doplní další Číňanka Lü Siou-č'. Výborný výkon předvedla také česká zástupkyně Anežka Drahotová, která svým časem uzavřela první desítku závodnic.

Trio nejlepších chodkyň v olympijském závodě
zdroj: Reuters

Drahotová, osmá žena z loňského mistrovství světa, se do poloviny závodu držela v čelním, zhruba patnáctičlenném balíku chodkyň. Teprve poté přestala stačit tempu favorizovaných Číňanek, které postupně skupinu roztrhaly a nakonec při absenci potrestaných ruských závodnic získaly stejně jako na MS v Pekingu dvě medaile.

Skoro tři čtvrtě roku Drahotová nezávodila a léčila únavovou zlomeninu nohy. Tu si přivodila loni na mistrovství světa v Pekingu, kde i přes bolest došla na osmém místě. I přesto se dokázala v dnešním závodu na 20 kilometrů v Riu de Janeiro dostat do elitní desítky na olympijských hrách, i když ve skrytu duše doufala v lepší výsledek.

"Desáté místo? Není třeba se stydět, ale..."

I proto se jí závod hodnotil obtížně. "Závodit na olympiádě, to byl můj sen od patnácti let," řekla jednadvacetiletá Drahotová. "Ale myslela jsem na lepší výsledek," přiznala. Ve světle souvislostí ale nakonec musela být ráda. "Jak se ta sezona vyvíjela, tak si myslím, že to není nic, za co bych se měla stydět. Ale přeci jen...," neodpustila si pochyby.

Anežka Drahotová
zdroj: Reuters

V první polovině závodu bylo tempo pomalé a jí vyhovovalo. Až do desátého kilometru se držela v čelní skupině s favoritkami. Pak se ale začalo zrychlovat a Drahotová nestíhala. Na konci se sice ještě protlačila do desítky, ale na víc neměla. "Snažila jsem se bojovat, mrzí mě trochu ten konec, soupeřky nebyly daleko, ale já jsem neměla víc sil," uvedla.

Loni prý byla připravená na 105 procent. Letos naplno začala trénovat až na jaře a teprve na posledních dvou soustředěních před olympiádou se už cítila dobře, což se projevilo na mistrovství republiky v silniční cyklistice, kde obsadila v časovce třetí místo. "Ale je těžké říct, proč to dnes nešlo. Musí se to všechno sejít, takže jsem aspoň ráda, že jsem zdravá," řekla.

Chůze - ženy 20 km

1. Liou Chung (Čína) 1:28:35, 2. Gonzálezová (Mex.) 1:28:37, 3. Lu Siou-č' (Čína) 1:28:42, 4. Palmisanová (It.) 1:29:03, 5. Čchie-jang Šen-ťie (Čína) 1:29:04, 6. Cabecinhaová (Portug.) 1:29:23, 7. De Senaová (Braz.) 1:29:29, 8. Pascualová (Šp.) 1:30:24, ...10. A. Drahotová (ČR) 1:30:43.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články