Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čtyřkajak vyplouvá za obhajobou, medaile se rozdají v ženských týmových sportech

Rio de Janeiro - Pátečním lákadlem č. 1 bude z českého pohledu start mužského čtyřkajaku do bojů o finále. Kvarteto ověnčené bronzem z Londýna i medailemi z posledních šampionátů ale řeší nečekaný problém. Kvůli zdravotním problémům Daniela Havla totiž není jasné, v jaké sestavě usedne do lodě. Čtrnáctý den Her je jinak bohatý hlavně na rozuzlení ženských kolektivních sportů. Rozdělí se medaile ve fotbale, pozemním hokeji nebo vodním pólu. Přímé přenosy odvysílají programy ČT2, ČT sport a exkluzivní streamy na našem olympijském webovém speciálu.

Čtyřkajak ve složení Havel, Trefil, Dostál, Štěrba
zdroj: ČTK/AP

Možná nejnapjatějším mužem české výpravy byl v posledních hodinách Jakub Špicar. Do poslední chvíle nevěděl, zda se jako náhradník spolu se zbývající trojicí pokusí o obhajobu stupňů vítězů v mužském čtyřkajaku. Po Josefu Dostálovi druhého nejrychlejšího českého kajakáře se kouč reprezentace neúspěšně pokoušel do posádky během sezony zapracovat. Nyní mu narychlo možná nic jiného nezbyde.

Poslední slovo však má mít Havel a jeho momentální rozpoložení. Jeho objektivní stav pak posoudí lékaři. Má přitom o jednu speciální motivaci navíc, proč v Riu uspět. Domů by rád přivezl medaili jako dárek pro dceru, jejíž narození očekávají s manželkou Andreou krátce po skončení olympiády. A nezapomeňme ani na dalšího úspěšného člena Josefa Dostála. Ten by po zisku stříbra z individuálního závodu rád dosáhl na další olympijský kov.

Veslařský areál Lagoa
zdroj: Reuters

Má k tomu ostatně ty nejlepší předpoklady. Spolu se svými parťáky od londýnského úspěchu v roce 2012 nevyšli medailově naprázdno ani na jednom světovém šampionátu. Před dvěma lety v Moskvě stanuli dokonce na nejvyšším stupni a i přes Havlovy žaludeční potíže by do sobotního finále měli proniknout. Josef Dostál, Lukáš Trefil, Daniel Havel a Jan Štěrba mají začátek rozjížděk od 14:00

Rozjížďky i semifinále mají před sebou také deblkanoisté Jaroslav RadoňFilipem Dvořákem a kajakář Filip Šváb. Oproti čtyřkajaku by však jejich úspěch a postup mezi nejlepší byl spíše příjemným překvapením.

Páteční olympijský program

12:30 golf ženy (Spilková) – živě na ČT2 a loh8

13:00 atletika 50 km chůze muži (Gdula), 19:30 20 km chůze ženy (Drahotová) – živě na loh1

13:30 badminton finále dvouhra ženy, čtyřhra muži – živě na loh5

14:00 rychlostní kanoistika rozjížďky K1 200 m muži (Šváb), 14:30 C2 1000 m muži (Radoň, Dvořák) 15:00 K4 1000 m muži (Havel, Trefil, Dostál, Štěrba) - živě na loh2

17:00 moderní pětiboj ženy (Kodedová) - živě na loh2

18:00 volejbal muži semifinále Itálie – USA – živě na loh7

20:30 basketbal muži semifinále Španělsko – USA – živě na ČT2 a loh7

20:30 házená muži semifinále Francie – Německo – živě na loh2

22:00 pozemní hokej ženy finále Nizozemsko – Británie – živě na loh1

22:30 fotbal ženy finále Švédsko – Německo – živě na ČT2 a loh5

22:50 vodní pólo ženy finále USA – Itálie – živě na loh6

Sobota: 0:00 basketbal muži semifinále Austrálie – Srbsko - živě na ČT2 a loh6

1:30 atletika finále tyč ženy, 2:05 kladivo muži, 2:40 5000 m ženy, 3:15 štafeta 4x100 m ženy - živě na loh1, loh5 a loh7

1:30 házená muži semifinále Polsko – Dánsko - živě na ČT2 a loh3

3:15 volejbal muži semifinále Rusko - Brazílie - živě na ČT2 a loh6

Pětibojařky dokončí program

Do druhého dne soutěží vstupují také moderní pětibojařky. Barbora Kodedová si po šermu drží 10. místo a v Riu by ráda ukončila kariéru co nejlepším výsledkem. Šestadvacetiletá závodkyně je momentálně na 28. pozici světového žebříčku.

Soutěž žen pokračuje v pátek plaváním, pak novinkou, kterou je takzvané bonusové kolo v šermu, a vyvrcholí tradičně parkurem a během kombinovaným se střelbou. Muži absolvují tento program po dni volna až v sobotu. David Svoboda do ní vstoupí z průběžného osmého místa.

Výprava českých pětibojařů v Riu
zdroj: ČT24

Atletický program na hlavním stadionu bude v pátek poprvé bez české účasti. Na startu budou jen chodci, jejichž závody mají start i cíl v areálu Pontal na pláži ve stejných místech, kde se jela cyklistická časovka. Anežka Drahotová má ve své sbírce evropský bronz z roku 2014, loni na MS v Pekingu se jako jediná snažila udržet favorizovaných Číňanek, ale došly jí síly a propadla se na osmé místo. Česká chůze bude mít zastoupení i na padesátce zásluhou Lukáše Gduly.

Nejrychlejší ženy budou o medaile závodit ve štafetě

Štafeta jamajských sprinterek na 100 m se pokusí zopakovat triumf ze dvou posledních světových šampionátů. Pokud se jí to podaří, bude mít Elaine Thompsonová v Riu třetí zlato, což naposledy dokázala legendární Američanka Florence Griffithová-Joynerová v roce 1988 v Soulu.

Elaine Thompsonová si nechce nechat uniknout třetí zlato z Ria
zdroj: Reuters

Thompsonová má v kvartetu zdatné spolupracovnice - bronzovou ze stovky Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou, další finalistku Christanii Williamsovou a nestárnoucí Veroniku Campbellovou-Brownovou, která první ze svých sedmi olympijských medailí získala už v roce 2000 v Sydney.

Při absenci dvojnásobné olympijské vítězky Jeleny Isinbajevové, která doplatila na kolektivní trest ruských atletů, přestože sama nikdy při dopingu přistižena nebyla, je soutěž tyčkařek otevřená. Největší šance mají letošní jednička světových tabulek Američanka Sandi Morrisová a řecká mistryně Evropy Ekaterini Stefanidiová. Domácí hvězda Fabiana Murerová v kvalifikaci překvapivě neskočila základ, takže nesportovní fandění ze soutěže mužů se opakovat nebude. 

zdroj: Reuters

Na dvou předchozích olympiádách spolu hráli američtí a španělští basketbalisté až ve finále a stejná situace se podle expertů měla opakovat i v Riu. Jenže mistři Evropy si hned na úvod zkomplikovali život prohrami s Chorvatskem i Brazílií a Pau Gasol a spol. tak na Američany narazí už v pátečním semifinále. Druhou dvojici tvoří přemožitel českých basketbalistů z kvalifikace Srbsko a překvapení turnaje Austrálie.

Vrchol týmových soutěží žen

Pátek je možná nejatraktivnějším dnem pro kolektivní disciplíny žen. Vedle pozemkářek či vodních pólistek čeká finále také na fotbalistky. O titul se utkají Švédky s Němkami. Pro oba týmy jde o premiérovou účast v olympijském finále, neboť dosud hrály nejlépe o třetí místo. 

Radost Švédek z postupu do finále
zdroj: Reuters

Švédská trenérka Pia Sundhageová bude koučovat finále potřetí za sebou, poslední dva turnaje vyhrála s Američankami. "Jsou to silné emoce. Byla jsem už ve finále v Pekingu a Londýně, ale tam jsem vedla tým, u kterého každý čekal, že tam bude. Je neuvěřitelné, že Švédsko bude hrát finále," řekla šestapadesátiletá trenérka. 

Němky získají čtvrtou olympijskou medaili. V letech 2000, 2004 a 2008 však vždy braly bronz a ve finále si zahrají poprvé, podobně jako Švédky. Bronz v roce 2004 v Aténách získaly v utkání o třetí místo právě proti Švédkám (1:0), pro které to byla jediná účast v nejlepší čtyřce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články