Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ptačí hnízdo nebo Kostka vody. Peking pro zimní hry 2022 využije sportoviště z letní olympiády

Čínská metropole Peking se za dva roky stane prvním městem, které po letních hrách uspořádá i zimní olympijské hry. Organizátoři k tomu chtějí využít několik stadionů, na kterých se v roce 2008 konaly soutěže letní olympiády. Zároveň finišuje výstavba nových areálů, které by už letos měly hostit testovací závody. Příští zimní hry budou zahájeny 4. února 2022.

Národní stadion přezdívaný Ptačí hnízdo
zdroj: ČT24 autor: Vladimír Klimsa

Slavnostní ceremoniály se uskuteční stejně jako o 14 let dřív na Národním stadionu přezdívaném Ptačí hnízdo, který má kapacitu 80 tisíc diváků. "Kostka vody", kde se v roce 2008 konaly plavecké soutěže, prošla částečnou rekonstrukcí a během Her bude sloužit curlerům. V prosinci ji k tomuto účelu poprvé využili junioři během China Open.

Konstrukce Národní rychlobruslařské haly pokračuje podle plánu. Moderní aréna přezdívaná Ledová vločka s kapacitou 12 tisíc diváků nedávno dostala unikátní střechu. Veškeré práce by měly být dokončeny v létě. V městském obvodu Š'-ťing-šan vzniká areál pro lyžařský i snowboardový Big Air.

Klasické lyžování, biatlon a snowboarding budou mít své závody v horské oblasti Čang-ťia-kchou, která leží asi 160 km severozápadně od Pekingu. Proto byla vybudována rychlodráha, na níž vlaky dosahují rychlosti až 350 km/h. Díky tomu se doba přepravy zkrátila zhruba na 50 minut. Loni v září bylo v Pekingu otevřeno druhé letiště.

Sjezdaři, bobisté, sáňkaři a skeletonisté najdou útočiště v oblasti Jen-čching asi 90 km na sever od centra Pekingu. Lyžaři musejí počítat s umělým sněhem, jelikož kvůli menšímu počtu srážek je v Číně přírodního málo. V Jen-čchingu vznikne nová bobová a sáňkařská dráha i jedna ze tří nových olympijských vesnic.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články