Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zkouška slavnostního zahájení v Pekingu: Účastnily se čtyři tisíce lidí, režisér stejný jako při letních Hrách

Do slavnostního zahájení zimních olympijských her v Pekingu se zapojí tisíce lidí. O víkendu ho zkoušely přibližně čtyři tisícovky účastníků. Naostro bude ceremoniál k vidění 4. února, kdy Hry oficiálně začnou.

Olympijské hry v Pekingu 2022
zdroj: ČTK/AP autor: Koki Kataoka, Yomiuri
Je nám líto, video expirovalo.
Peking se chystá na zahájení zimních Her

Stejně jako při letní olympiádě v roce 2008 se bude ceremoniál odehrávat na stadionu Ptačí hnízdo. Kvůli koronaviru a očekávanému velmi chladnému počasí bude kratší než obvykle, potrvá asi 100 minut. Režisérem je Čang I-mou, který měl na starosti i ceremoniál před čtrnácti lety. Slibuje, že tentokrát bude úplně jiný a olympijský oheň se bude zapalovat způsobem, jaký v olympijské historii ještě nebyl k vidění.

Pořadatelé zmírnili požadavky na citlivost testů

Pořadatelé zimních olympijských her v Pekingu zmírnili požadavky na citlivost testů na koronavirus, které budou muset pravidelně podstupovat všichni účastníci. Hranici pro pozitivitu snížili ze 40 cyklů množení viru na pětatřicet. Český olympijský výbor (ČOV) pro testování před odletem zůstane u přísnějšího nastavení na 42 cyklů, které odhalí i zbytky viru.

Čang je prvním člověkem, který bude režírovat slavnostní zahájení letních i zimních olympijských her. Podařilo se mu to díky tomu, že Peking je prvním městem, které přivítá oba typy sportovního svátku pod pěti kruhy. V roce 2018 režíroval slavnostní předání pořadatelské štafety od Pchjongčchangu. Tentokrát bude mít na starosti také slavnostní zakončení a oba ceremoniály při paralympijských hrách.

Kvůli pokračující pandemii koronaviru nesmějí být v hledišti zahraniční fanoušci a ke vstupenkám se nedostane ani čínská veřejnost. Lístky budou distribuovány pouze vybraným skupinám lidí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články