Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sourozenci Taschlerovi v Pekingu dobruslili do volných tanců

Krasobruslařská sourozenecká dvojice Natálie a Filip Taschlerovi na olympijských hrách v Pekingu obsadili v rytmickém tanci sedmnácté místo a díky tomu postoupili mezi dvacítku, která pojede volné tance. Čeští reprezentanti si polepší oproti loňskému mistrovství světa, kde skončili dvaadvacátí. Vedou čtyřnásobní mistři světa Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, kteří při prvním startu na vrcholné akci od ME 2020 překonali vlastní světový rekord.

Sourozenci Taschlerovi při olympijské premiéře uzavírali první skupinu ze třiadvaceti startujících a za vystoupení na hudbu zpěvačky Madonny dostali 67,22 bodu, což bylo o dva a půl méně než na lednovém mistrovství Evropy. Zařadili se průběžně na první nepostupovou pozici a museli čekat, jak si povedou jejich nejbližší konkurenti. Nakonec za sebou nechali celkem šest párů a představí se i v pondělních volných tancích. Ve finálovém programu bude mít Česko na těchto olympijských hrách zastoupení poprvé, protože Michal Březina překvapivě neuspěl a postup byl daleko v týmové soutěži.

Stříbrní olympijští medailisté z Pchjongčchangu 2018 Papadakisová a Cizeron závodili na vrcholné scéně naposledy před rozšířením koronavirové pandemie, kdy na ME překvapivě prohráli s Rusy Victorií Sinicinovou a Nikitou Kacalapovem. Francouzští krasobruslaři jeli jako první z favoritů na závěr předposlední skupiny a nasadili laťku mimořádně vysoko. Za provedení všech prvků dostali vysoké kladné známky, v hodnocení programových komponentů, jako jsou bruslařské dovednosti nebo interpretace hudby, padaly i absolutní desítky. Celkem nasbírali 90,83 bodu, čímž o osm desetin překonali vlastní maximum z listopadu 2019.

Nikdo jiný se dosud v aktuálním systému hodnocení přes 90 bodů za rytmický tanec nedostal a nestalo se tak ani dnes. Úřadující mistři světa i Evropy Sinicinová a Kacalapov si vylepšili osobní maximum na 88,85 bodu, ale na Francouze ztrácejí bezmála dva body. Francie měla olympijské vítěze v tancích na ledě naposledy v roce 2002, kdy uspěli Marina Anissinová a Gwendal Peizerat.

Papadakisová s Cizeronem bojovali o zlato už před čtyřmi lety, ale doplatili mimo jiné na problémy s partnerčiným rozepnutým kostýmem, který nedržel pevně na svém místě od úvodu rytmického tance. Tehdy se jí rozepnula horní část šatů držících za krkem. Jen tenká ramínka na zádech zabránila tomu, aby se šaty posunuly ještě výrazněji a odhalily její hrudník. Francouzi tehdy nabrali ztrátu na Tessu Virtueovou a Scotta Moira z Kanady, kterou ani nejlepším volným tancem nedokázali smazat. Tentokrát měla Francouzka šaty s dlouhým rukávem a průsvitnými částmi. "Tyhle šaty jsou celotělové, takže se nic takového nemůže stát. Moc jsme na kostým nemysleli, ale určitě jsme nechtěli být znovu zklamaní," uvedla Papadakisová.

Sinicinová s Kacalapovem v rytmickém tanci vrátili porážku Američanům Madison Hubbellové a Zacharymu Donohueovi, kteří se díky známce 87,13 bodu usadili na průběžné třetí pozici. Mají výrazný, zhruba tříbodový náskok před nejbližšími pronásledovali - dalším americkým párem Madison Chocková, Evan Bates a Rusy Alexandrou Stěpanovovou a Ivanem Bukinem. Pondělní volné tance začnou ve 2:15 SEČ, noví olympijští šampioni budou známí po půl šesté ráno.

Krasobruslení:

Taneční páry - rytmický tanec: 1. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 90,83 b., 2. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 88,85, 3. Hubbellová, Donohue 87,13, 4. Chocková, Bates (všichni USA) 84,14, 5. Stěpanovová, Bukin (Rus.) 84,09, 6. Gillesová, Poirier (Kan.) 83,52, ...17. Taschlerová, Taschler (ČR) 67,22.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články