Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Odměny pro úspěšné olympioniky budou stejné jako v Tokiu, uvedla NSA

Za úspěšnou reprezentaci Česka na olympijských hrách dostanou sportovci stejné finanční odměny, jako tomu bylo na Hrách v Tokiu. Navrhla to Národní sportovní agentura (NSA), která může částky definitivně potvrdit až po schválení letošního státního rozpočtu. 

Odlet českých olympioniků do Pekingu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Čeští sportovci získají v případě úspěchu 2,4 milionu korun za zlato, 1,8 milionu za stříbro a 1,2 milionu za bronz. Hokejové týmy si mohou za případné senzační zlato přijít na 16 milionů korun.

Stejné částky jako pro olympioniky NSA podobně jako v létě navrhla i pro paralympiky. "Medailisté z olympiády a paralympiády vždy zpropagují Českou republiku v médiích po celém světě, to žádná marketingová nebo PR kampaň nedokáže. Proto si zaslouží za své úsilí a práci od státu důstojnou odměnu," uvedl předseda NSA Filip Neusser.

Kvůli rozpočtovému provizoriu zatím NSA nemůže rozhodnout o výši odměn, rozpočet bude pravděpodobně schválen až po olympiádě. "Nemůžeme rozhodovat o financích, když nemáme žádné přidělené a jsme v rozpočtovém provizoriu. Na druhou stranu mi nepřijde fér, aby se reprezentanti dozvěděli o výši odměny až po skončení Her. Vycházíme z toho, že by se rozpočet Národní sportovní agentury měl pohybovat v obdobné výši jako loňský rok, a pokud tak bude schválen, ihned výši odměn definitivně potvrdíme," řekl Neusser.

Odměna pro více než osmnáctičlenné kolektivy, kam patří mužský a ženský hokejový tým, byla stanovena na 16,020 milionu za zlato, 12,015 milionu za stříbro a 8,010 milionu za bronz. Pokud by hokejisté napodobili Nagano 1998, získali by za olympijský triumf o tři a půl milionu korun více, než měli slíbeno v roce 2018.

Za výsledkově velmi vydařené OH v Tokiu vyplatila NSA 21 olympionikům a paralympionikům celkem 36,345 milionu korun. Na zimní olympiádě se taková medailová žeň očekávat nedá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články