Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Obvolávat hráče před nominací? Dostáváte se pak do šlamastik, říká Pešán a plánuje spojení slávistů

Předběžný kádr pro Peking se dnes stal oficiálním. Kouč hokejové reprezentace Filip Pešán a generální manažer Petr Nedvěd nezměnili složení týmu pro olympijské hry, který nyní čítá 25 jmen. Pouze přidali obránce Davida Musila z Třince. Tuto volbu, možné vazby v mužstvu i záležitost ohledně komunikace s hráči včetně případu Milana Gulaše vysvětlil Pešán v pořadu Hokej den poté.

Je nám líto, video expirovalo.
Pešán v pořadu Hokej den poté o týmu pro Peking

Vynechání Milana Gulaše z nominace na olympijské hry bylo nejdiskutovanější téma po tiskové konferenci z 13. ledna. Trojnásobný nejproduktivnější hráč základní části extraligy také v pořadu Hokej den poté ukončil kariéru v národním týmu a uvedl, že ho mrzelo, když mu nikdo "nenominaci" nevysvětlil. 

Pešán se k tématu nyní vrátil. "Milan má náš velký respekt, možná by si výjimku a telefonát zasloužil. Milan je ale dospělý, velký kluk. Tam vysvětlovat důvody nenominace… A pak se zeptám já, kde je ta hranice? Komu volat a komu už ne? Pak se dostaneme do situace, kdy budeme spekulovat a vytahovat si ze seznamu jména, komu jsme ještě měli a už neměli volat. Myslím si, že je to zbytečné," prohlásil čtyřiačtyřicetiletý kouč.

Vedení národního týmu bylo vytýkáno, že s hráči nemluvil ještě před nominací. "Domluvili jsme se s Petrem, že se hráči dozví nominaci z tiskové konference. Nikdo, kdo si nezkusil obvolávat hráče, tak neví, do jakých šlamastik se ještě před nominací trenér nebo manažer dostává. Každý klub má totiž spoustu důvodů, proč nepustit hráče. Agenti, hráči a kluby volají. Rozhodli jsme se, že to zjednodušíme," dovysvětlil Pešán.

Poslední místo na soupisce zaujal Musil

Oznámeno bylo 24 jmen pro Peking a ještě na jedno se čekalo. V sobotu generální manažer Nedvěd potvrdil, že doplnil obránce Davida Musila z Třince. "Chtěli jsme mít takového psa obranáře, který se umí pohybovat na malém prostoru a bude bránit brankoviště," uvedl Pešán.

Vážným kandidátem do defenzivy byl Ladislav Šmíd. Liberecká opora ovšem v listopadu absolvoval v kariéře už čtvrtou operaci zad a vrátil se do hry teprve minulý týden. "Komunikovali jsme s Láďou Šmídem, čekali jsme na to, jak se rozehraje po pauze. Bohužel jsme Láďu neměli příležitost vidět ve více než dvou zápasech, a to je hrozně málo na to, abychom zjistili, zda bude schopný se dostat do formy a sehrát kvalitní turnaj. Tak jsme sáhli po variantě s Davidem, který je rozehraný a připravený," sdělil bývalý trenér Bílých Tygrů.

Červenka se Sobotkou? Je to varianta

Finové berou například celé útoky z klubu, chtějí zajistit maximální sehranost. Také česká reprezentace počítá s jistými vazbami. V té první figuruje zkušený reprezentant Roman Červenka, druhý nejproduktivnější hráč švýcarské ligy. "S Romanem jsem strávil celý minulý víkend ve Švýcarsku a viděl ho ve dvou zápasech. Strávili jsme hodně minut hovory o hokeji, sestavení formací a o mé představě," ujistil Pešán.

V ofenzivě se nabízí zase po letech oprášit spolupráci bývalých slávistů Červenky a Sobotky. "Pasovali by k sobě a nejspíš to tak i bude," řekl šéf české střídačky.

"Určitě chceme nechat hrát například Sedláka s Hykou, to se nabízí. Uvidíme, jestli dáme k sobě bratry Zohorny. Nemáme celé útoky, protože ty útoky spolu nehrají ani v klubech, ale budeme sázet na dvojičky. To samé se nabízí i u obranných dvojic," dodal Pešán s tím, že právě donominovaný David Musil může utvořit pár v obraně s parťákem z Třince Tomášem Kundrátkem. 

Společně s Nedvědem vede ještě seznam zhruba patnácti náhradníků. Změny v nominaci jsou možné už jen kvůli zdravotním problémům. "V pohotovosti jsou například Jakub Flek, Matěj Blümel, ale nejsou jediní. Filip Chlapík se testuje stejně jako Řepík se Sobotkou přesně podle programu, abychom nic podcenili. Zapomněli jsme tady ale zmínit úžasný přístup Davida Tomáška. Bohužel je pozitivní, takže nemohl nastoupit do kempu, ale je v pozici náhradníka a neváhal letět přes půl světa. Není to tak, že je tady negativní atmosféra. Kromě pozitivních hráčů je tu i pozitivní atmosféra," dodal Pešán.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články