Jacobellisová se dočkala zlata: Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela jako nad vykoupením za Turín

Byl to její den. Zatímco se sny o snowboardcrossových medailích rozplynuly největším favoritkám, Lindsey Jacobellisová vyhrála v Secret Garden všechny vyřazovací jízdy, a nakonec i velké finále. Šestatřicetiletá závodnice dosáhla na zlato, na které čekala šestnáct let.

Pro výpravu Spojených států zatím Hry v Pekingu nebyly tak úspěšné, jak se předpokládalo. Málokdo by asi čekal, že první zlatou medaili pro svou zemi získá právě Lindsey Jacobellisová, snowboardcrossařka na sklonku kariéry.

Je historicky nejúspěšnější závodnicí ve snowboardcrossu a ve sbírce má pět titulů mistryně světa. Poslední závod ve Světovém poháru ale Američanka vyhrála na den přesně před třemi lety v německém Feldbergu.

Jenže – na olympijské trati v Secret Garden se nedaří největším favoritkám. Čtvrtfinálovou jízdu nejdříve nezvládá Britka Charlotte Bankesová a v semifinále končí naděje i pro obhájkyni zlata Michelu Moioliovou z Itálie. Naopak Jacobellisová působí na sněhu sebejistě, zjevně má skvěle připravené prkno a suverénně prochází do boje o medaile.

Ani ve finále před sebe nikoho nepouští, na posledním skoku si odpouští oslavy a soustředí se na závod. Když protíná cílovou čáru, na tváři se jí zračí široký úsměv. Právě dokázala to, co si před šestnácti lety v Turíně nechala protéct mezi prsty.

Lindsey Jacobellisová vítězí v olympijském finále
zdroj: Reuters/USA Today autor: Danielle Parhizkaran

Na olympijských hrách v roce 2006 bylo Jacobellisové dvacet let a její hvězda strmě stoupala. Probojovala se do finále, ve kterém se zdála být naprosto suverénní. Dvě soupeřky spadly a Tanja Friedenová byla daleko, daleko vzadu. 

Před posledním skokem se Jacobellisová ohlédla přes rameno a neodpustila si oslavný trik ve vzduchu. Skončila na zemi, a přestože se do trati vrátila, mohla se už jen zklamaně dívat na záda vítězné Švýcarky.

Od té doby se pro ni zavřely brány olympijského finále. Přestože přes sezonu sbírala jeden úspěch za druhým, ve Vancouveru, v Soči i v Pchjongčchangu to byla stále ta samá píseň. Semifinále a dost.

"Můžou o tom (lidé) mluvit, jak dlouho chtějí. Protože díky tomu jsem se stala člověkem, jakým jsem nyní. Díky tomu jsem byla stále hladová po úspěchu a bojovala jsem," přiznala Jacobellisová motivaci po vítězné jízdě.

Po závodě dostala logickou otázku: Je pro ni tento závod zadostiučiněním, vykoupením se z turínského neúspěchu? Nikdy nad tím prý takto neuvažovala: "Kdybych se tím zabývala, přišla bych o koncentraci na tenhle úkol, a to není, proč závodím."

Lindsey Jacobellisová se stala nejstarší americkou vítězkou v historii zimních Her a v Pekingu napsala další krásný sportovní příběh.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články