Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fernstädtová ovládla poslední trénink. Tady může vyhrát úplně každý, soudí

Anně Fernstädtové se zatím v ledovém korytu v Jen-čchingu daří, ve všech šesti trénincích skončila do desítky, a poslední jízdu dokonce vyhrála. Podle pětadvacetileté skeletonistky je olympijská dráha nesmírně náročná a je potřeba na ní podávat konstantní výkony. První závodní jízda se pojede v pátek ve 2:30 SEČ, sledovat ji můžete na programu ČT sport i na webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Fernstädtová v cukrovce překážku nevidí

Fernstädtové se v Číně dařilo už v říjnu, kdy skončila na závěr třítýdenního testování dráhy šestá. Nyní mají skeletonistky na olympiádě za sebou šest tréninků a trojnásobná juniorská mistryně světa dojela v první jízdě třetí, pak sedmá, šestá, pátá, třetí, a nakonec zvítězila.

"Jsem s tréninkem spokojená, ale je to jenom trénink," uvedla Fernstädtová, která dosáhla ve své vítězné tréninkové jízdě i největší rychlosti a dráhou svištěla 129,17 km/h. Výsledek v tréninku ale nepřeceňovala. "Jezdíme naplno, jasně, ale testují se nože a soupeřky můžou mít špatný den. V závodu půjde o to vybrat dobrý materiál, a hlavně odjet čtyři konstantní jízdy."

Podle české reprezentantky je dráha strašně náročná. "Uděláš malinkou chybu a máš blbý čas, pak jedeš pocitově blbou jízdu a pořád dobrý čas. Jsou tam dvě–tři zatáčky, v kterých se vyplatí zajet dobře, zbytek pak nějak bude fungovat a můžeš chybovat někde jinde," řekla skeletonistka, která před čtyřmi lety skončila na Hrách v Pchjongčchangu šestá ještě v barvách Německa.

Fernstädtová zopakovala, že cesta k úspěchu vede přes vyrovnané výkony. "Nesmíš udělat chyby. Bude to strašně zajímavý a fakt jen o tom být konstantní. Ta, která zajede čtyřikrát desátý čas, furt má na vítězství. Tady může vyhrát úplně každý," míní Fernstädtová. V sezoně se jí moc nedařilo ve Světovém poháru, byla v něm nejlépe osmá a celkově šestnáctá.

Nyní už vyhlíží páteční start první a druhé jízdy. Třetí a finálové kolo jsou na pořadu v sobotu. "Těším se, ale jsem taky trošku nervózní," přiznala a doplnila: "Prostě se chci soustředit na sebe a na to, že budu chtít mít z jízdy dobrý pocit. Když se na to budu soustředit, tak to ubere nervozity, ale trošku nervozity je na druhou stranu dobrý mít. Doufám, že to bude tak akorát."

Koncem ledna Fernstädtová odhalila, že má cukrovku prvního typu. Fyzicky se nyní na Hrách cítí bez omezení. "S tou cukrovkou to bylo takový, že jsem tady trošku bojovala s časovým posunem. I když dobře spím, tělo je pořád trošku posunutý. S tím jsme měli trošku práce, ale teď jsem v pohodě. Je lepší den, horší den, ale celkově to máme pod kontrolou," ujistila.

Podobně jako většina sportovců, v Číně malinko bojuje se stravou. "Vyberu si, ale je to nuda," řekla. Snaží se vybírat si stejná jídla a bez omáček. "Jenom to, co dokážu odhadnout, co v tom fakt je. Jím suché věci, nějaké saláty. Už se těším, že si dám po závodech pizzu."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články