Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zraněný kotník ho nepřibrzdil, Hanju už zase skáče ku zlatu

Juzuru Hanju prožil snad až nad očekávání skvělý večer. Japonský fenomén ukázal, že ani zranění kotníku ho v přípravě příliš nezbrzdilo a v krátkém programu se bezchybným výkonem přiblížil obhajobě zlaté olympijské medaile ze Soči. Nadšením zářil i jeho tréninkový partner Javier Fernández ze Španělska, který je průběžně druhý. Naopak vůbec se jízda nevyvedla americkému favoritovi Nathanu Chenovi, kterému průběžně patří až 17. příčka. Volné jízdy začnou v sobotu ve 2:00 SEČ, vítěz bude znám krátce po 6:00 SEČ.

Juzuru Hanju
zdroj: Reuters

Třiadvacetiletý Hanju dokazuje, že tatam je doba Jevgenije Pljuščenka. Za posledních pár let se mužské krasobruslení posunulo o několik úrovní výš a Japonec je u toho. To přitom naposledy závodil takřka před třemi měsíci, kdy skončil druhý na Grand Prix v Moskvě.

Na začátku listopadu si při pádu v tréninku poranil vazy v kotníku a teprve před měsícem začal trénovat na ledě. Na Hrách v Pchjongčchangu vynechal týmovou soutěž a vznášel se otazník nad tím, jak se tréninkové manko projeví na jeho výkonu.

Myšlenky na obhajobu se snaží vytěsnit

V krátkém programu to znát nebylo. "Chtěl jsem všechny přesvědčit, že jsem zpátky. Takže jsem opravdu spokojený," řekl Hanju. "Měl jsem radost z toho, že mohu bruslit, byl jsem spokojený s každým prvkem. Cítil jsem hudbu i led," pochvaloval si.

Nechce myslet na to, že má šanci obhájit olympijský titul. "To nehraje roli, soustředím se jen na sebe. Není to tak, že bych opravdu chtěl být olympijským šampionem, ale prostě jen chci odvést svůj nejlepší výkon," uvedl.

Přijde Fernándezova chvíle?

Vstup do olympijské soutěže zvládl i další svěřenec Briana Orsera Fernández, který má za sebou sezonu s kolísavými výkony. Nepostoupil do finále Grand Prix a ani na vítězném evropském šampionátu se nevyhnul chybám. "Udělali jsme v Torontu spoustu práce a tohle je moje chvíle. Musím lidem ukázat, že mohu bruslit opravdu dobře a závodit úžasně před kýmkoliv," řekl šestadvacetiletý Španěl.

Ze Soči odjížděl zklamaný ze čtvrtého místa, ale je přesvědčený, že se od té doby výrazně posunul. "Jsem někde jinde. Vyhrál jsem dvě mistrovství světa a šest evropských šampionátů, takže jsem určitě jinou osobností a jiným sportovcem, mnohem vyspělejším," řekl.

Kam se poděl Chen?

Olympijský led zatím vůbec nesvědčí americkému favoritovi Nathanu Chenovi. Krátký program pokazil už v týmové soutěži a dnes to bylo jen o trošku lepší. Spadl po čtverném lutzu a nevydařily se mu ani další dva skoky. Skončil až sedmnáctý s bezmála třicetibodovou ztrátou na čelo.

"Upřímně, bylo to špatné. Udělal jsem tolik chyb, kolik jsem mohl. Potřebuji čas, abych se nad tím zamyslel," řekl Chen, který se stejně jako Březina připravuje pod vedením Rafaela Arutjunjana.

Zatím marně hledá vysvětlení svého selhání. Pokud se ale chce ze 17. pozice posunout volnou jízdou výrazně výše, musí na to rychle přijít. "Promluvím si se svým týmem. Nejsem si úplně jistý, co mám dělat. Myslím si, že se prostě jen seberu a pokusím se ve volné jízdě o to nejlepší," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články