Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

White se dočkal zlatého hattricku, o triumfu rozhodl závěrečnou jízdou

Fenomenální snowboardista Shaun White opanoval v Pchjongčchangu závod na U-rampě a získal třetí olympijské zlato. Jednatřicetiletá americká hvězda porazila v dramatickém finále poslední jízdou soutěže Japonce Ajuma Hirana o 2,5 bodu a navázala na nejcennější vavříny z Turína 2006 a Vancouveru 2010. Bronz získal australský mistr světa Scotty James.

Shaun White se raduje ze zisku zlaté medaile
zdroj: REUTERS autor: Jorge Silva

Za vítězstvím vykročil White, jenž ve finále startoval jako poslední v pořadí, razantně hned v první jízdě. Hirano, který v Soči zazářil v pouhých 15 letech, ho přesto ve druhé jízdě z vedoucí pozice sesadil a ryšavý Američan, přezdívaný Létající rajče, musel v závěrečném představení celého finále tvrdě bojovat.

White však tíhu okamžiku zvládl a jako první snowboardista v historii vybojoval tři zlaté medaile z jedné disciplíny na ZOH. "Úplně mě přemohlo štěstí. Tolik jsem toho musel překonat, abych se sem dostal. Mám za sebou šílené zranění z Nového Zélandu, kde jsem si rozsekal obličej," připomněl White říjnový pád v tréninku, z něhož si odnesl 62 stehů v obličeji a zhmožděné plíce.

"Stejný trik, při kterém jsem se tehdy zranil, jsem dnes dal. Byla to jedna z nejlepších jízd mého života," dodal nadšeně.

Vítěz lednových X-Games Hirano na první japonský snowboardový triumf nedosáhl. Ve druhém kole měl ošklivý pád další zástupce ze země vycházejícího slunce Juto Tocuka. Teprve šestnáctiletý talent se po karambolu, při němž dopadl z takřka pětimetrové výšky na hranu rampy, zvedl do sedu a komunikoval. Záchranáři ho po ošetření odvezli na saních. Podle zástupců japonského týmu si stěžoval na bolesti kyčle.

Obhájce zlata Iouri Podladtchikov v Pchjongčchangu na startu chyběl. Švýcarský závodník se zranil na X-Games v Aspenu a lékaři mu účast v Jižní Koreji nedoporučili.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:

Snowboarding: Muži - U-rampa: 1. White (USA) 97,75 b., 2. Hirano (Jap.) 95,25, 3. James (Austr.) 92,00, 4. Ferguson (USA) 90,75, 5. Burgener (Švýc.) 89,75, 6. Josey (USA) 88,00, 7. Katajama (Jap.) 87,00, 8. Pates (USA) 82,25, 9. Scherrer (Švýc.) 80,50, 10. Callister (Austr.) 62,00.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články