Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Vichnar o zlaté jízdě Ledecké v super-G: Komentovali jsme tak, jak jsme si mysleli, že je to nejlepší

Petr Vichnar byl u toho, když Ester Ledecká minulou sobotu překvapila celý sportovní svět svým absolutně nečekaným vítězstvím v olympijském superobřím slalomu. Zejména na sociálních sítích se poté rozhořely diskuse nejen o senzaci způsobené Ledeckou, ale i výkonu Vichnara, který přenos komentoval spolu s bývalou sjezdařkou Lucií Pešánovou-Hrstkovou. "Přiznám se, z té jízdy jsme byli hodně překvapení," říká dlouholetý komentátor ČT sport.

Kritice se Vichnar rozhodl postavit čelem a přibližuje, jaké má vůbec komentování super-G pozadí. "Úlohy máme rozdělené tak, že já nějak jízdu uvedu a pak je na Lucii, aby odborným okem sledovala jednotlivé pasáže. Jako sjezdařka vidí každou chybičku, takže měla pocit, že by měla upozorňovat na všechno," odpovídá Vichnar na hlasy, že komentář byl až zbytečně příliš negativní.

Pešánová měla podle Vichnara pocit, že na prvních dvou mezičasech jsou tzv. zelená čísla. "Což znamená, že Ester je nejrychlejší, takže to nemusí nic znamenat, protože pak přišla ta technická pasáž, a tam většina závodnic ztrácela. Možná proto upozorňovala na chyby, které Ester dělala. Ale to koneckonců uznal i její mentor Ondřej Bank," připomíná Vichnar.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Trovati

"Mezitím naskakovaly zelené mezičasy. My jsme na ně sice upozorňovali, ale ten poslední od nás možná přišel později. Ještě před cílem jsme viděli po skoku, že měla Ester vůbec problémy ten dopad ustát, takže jsme měli trošku strach, aby to dopadlo," vzpomíná Vichnar na moment, kdy oba svorně vykřikli: "Jaj!"

"Pak projela cílem. To bylo něco úžasného. Najednou euforie, od Lucky až neadekvátní křik, ona to jako sjezdařka viděla úplně jinýma očima," dodává Vichnar s tím, že s Pešánovou komentoval tak, jak si myslel, že je to zkrátka nejlepší.

Petr Vichnar o komentování super-G pro pořad Newsroom ČT24:

"Možná jsem měl Lucii v té kritice trochu přibrzdit, ale byla to premiéra. Byl to závod, kde jsme netušili... Říkali jsme si, že kdyby byla Ester do 15. místa, bylo by to senzační, protože předtím ani ve Světovém poháru v super-G nikdy nedojela ani v první dvacítce, ve sjezdu se jí dařilo daleko lépe. A najednou z toho byl takový obrovský skok. Je to výsledek, o kterém se bude mluvit hodně dlouho," dodává Vichnar.

Superobří slalom je podle něj hodně obtížný, protože se těžko odhaduje, co se na trati stane. "Závodníci nemají vůbec možnost si trať projet, nemají k dispozici tréninky, ale jen prohlídku, a když jedou podél trati, nesmí kopírovat konfiguraci branek, jinak by byli diskvalifikováni dopředu," vysvětluje Vichnar.

Ester Ledecká během olympijského superobřího slalomu
zdroj: REUTERS autor: Leonhard Foeger

V super-G se tak často stává, že lyžaři dělají hodně chyb. "Protože tu trať neznají a je to pro ně premiéra. A to se při tom olympijském závodu stalo prakticky všem. Ester je dělala také, ale byla neuvěřitelně rychlá a bojovná, a proto to vyhrála."

Jízda trvá jen něco pod půl druhé minuty. "Jakmile chvilku zaváháte, tak je prostě závodnice v cíli. Přiznám se, byli jsme hodně překvapení, na tak výborný výkon jsme nebyli připravení a navíc hrála roli taky únava. Měli jsme za sebou pět prokomentovaných nocí. Tohle všechno možná způsobilo, že jsme nezareagovali tak rychle, jak by si diváci představovali," říká Vichnar.

Specifické novinářské disciplíně, jakou je sportovní komentování, se bude věnovat podrobněji pořad Newsroom ČT24, a to v nedělní premiéře 25. února od 22:05 na ČT24.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články