Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

BLOG: Proč nešla senzační Ester v televizi

Byl to tedy vskutku bláznivý den. Zatímco čeští hokejisté udolali na nájezdy Kanadu, Ester Ledecká si v superobřáku dojela pro asi nejsenzačnější výsledek v české a československé olympijské historii. 

Radost Ester Ledecké
zdroj: ČTK/AP/ autor: Christophe Ena

Takže je jasné, že i to vítězství nad javorovými listy rázem ustoupilo do pozadí. Jenže  kdo by to byl býval tušil? Takový unikát s naprosto totálním dojetím na samém konci prostě absolutně nevymyslíte.

Avšak není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. ČT se rozhodla ve čtyři ráno odvysílat přímý přenos hokeje, zatímco super-G dát ze záznamu. Teď za to veřejnoprávní televize hlavně na sítích dostává za uši. Ruku na srdce, kdyby udělala totéž v opačném gardu, děje se tak rovněž. 

Navíc silný vítr závod stejně posunul o více než hodinu, jak už jsme si tak nějak na téhle fičákové olympiádě zvykli.

Jonáš Ledecký, bratr Ester, které kreslí hodně originální, vymykající se kombinézy, si na Facebook mimo jiné napsal: "Smrt ČT." Prý by nás měli ukřižovat a podobně. A nebyl sám. Tak emoce po boji prýští, jasně. 

Ale opravdu upřímně  teď si vyberte, když máte na vysílání z olympiády už pouze sublicenci, což znamená dodržovat naprosto striktní pravidla vyplývající ze smlouvy, protože práva vlastní Discovery. Musí se plánovat a volit pečlivě. V tomhle případě mimo jiné kvůli předem stanovenému počtu odvysílaných hodin. Jízda Ester tak šla alespoň okamžitě v přestávce hojekového utkání.

Přitom je dlužno opravdu upřímně i s vědomím přešťastného konce dodat, že Ledecká zcela rozhodně favoritkou nebyla, byť v trénicích jezdila parádní časy, jak potvrdil konzultant jejího týmu Ondřej Bank. Bratr Tomáš pak po samotném závodu dokonce dodal: "Ano, byly tam chyby, ale ostatní jich prostě udělaly víc, a i proto Ester vyhrála." 

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach už gratuloval Rakušance Anně Veithové. Hlavní vysílatel olympiády NBC třeba odešel ze slalomu těsně před Ledeckou, přenos zakončil 25. Švédkou Lisou Hoernbladovou. Hned po ní jel právě dvaadvacetiletý svéhlavý blesk z Krkonoš.

Ilustrační foto

Živě už ČT nemůže paralelně vysílat ani jiný závod na dalším programu či na internetu, to je oproti předchozím olympiádám podstatný rozdíl. Ale samozřejmě by bylo smutné, kdybychom se spokojili se slovy klasika: "Musíte být rádi, že je to barevné, hýbe se to a je to na pokračování." Tak to není.

"Slyšela jsem, že hodně televizí to utlo dřív, že mě bohužel nevidělo spousta lidí. Ale pro mě ta jízda byla... To je jedno, jestli mě někdo viděl, nebo ne. Já jsem z toho měla stejnej pocit. Ale fanoušků je mi trochu líto a televize mají trochu smůlu. Dostanou sprďáka," brala to s vtipem Ledecká, občas prý tvrdohlavá, občas s novináři nekomunikující. Vůbec mi to nevadí. Tohle není politika.

Každopádně - její zlatá jízda šla během dne na ČT sport několikrát samostatně, dvakrát pak záznam celého super-G. Mohu vás rád ubezpečit, že paralelní slalom, který Ester pojede na snowboardu ve čtvrtek, živě poběží. Sobotní finále samozřejmě stejně tak. V něm totiž mezi jednoznačné favoritky patří. Budu na ni myslet a moc držet palce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články